Evenimentul Zilei > Actualitate > ANALIZĂ EVZ. Puşcăriabilii din politică
ANALIZĂ EVZ. Puşcăriabilii din politică

ANALIZĂ EVZ. Puşcăriabilii din politică

Penalii din Parlamentul României par a fi, cu toţii, adepţii lui Machiavelli. În sensul că scopul scuză mijloacele. Pentru ei, dosarele în care sunt judecaţi sau deciziile definitive şi irevocabile sunt facultative.

Douăzeci de parlamentari cu serioase probleme penale sau de integritate iniţiază legi, iau cuvântul cu pretenţia de a fi ascultaţi, fac interpelări şi votează la ordin de partid legi care influenţează destinul întregii ţări. Deloc deranjaţi de postura ingrată în care se află, cei 20 politicieni "autişti" se fac că nu observă prăpastia care-i desparte de o atitudine politică civilizată.
Nu pleacă nici morţi
Profitori ai momentului, mulţi dintre ei au făcut din politică o meserie, dând uitării motivele pentru care au fost trimişi de electorat în Parlament. Dacă în alte ţări parlamentarii demisionează la începutul scandalului şi se pun la dispoziţia organelor de anchetă, la noi îşi încheie liniştiţi mandatul, chiar dacă au fost condamnaţi definitiv şi irevocabil.
Psihoza dosarelor politice
La umbra aşa numitului vid legislativ, aceşti politicieni îşi văd liniştiţi de afaceri, sfidează opinia publică cu aberaţii de genul "dosare politice", chiar dacă ingineriile făcute sunt de cea mai joasă speţă. "Evenimentul zilei" vă prezintă cei 20 de politicieni şi un europarlamentar paraleli cu integritatea, bunul simţ în relaţia cu cetăţenii şi, nu în ultimul rând, paraleli cu legea.
Combinatorul Justiţiei
Primul şi cel mai cunoscut dintre ei este senatorul PSD Cătălin Voicu. A devenit celebru după ce a fost interceptat în timp ce organiza ministere şi coordona guverne dacă ar fi ajuns în timp util la Putere.
Până atunci, s-a ocupat cu "ajutarea" prietenilor milionari contra unor soluţii favorabile în instanţă, soluţii dispuse de amicii săi, foştii judecători Florin Costiniu şi Cristian Jipa de la Înalta Curte. Generalul în rezervă a stat un an şi patru luni în arest preventiv, fiind condamnat, în iunie, la cinci ani de închisoare cu executare. Mai are o cale de atac la Compeltul de 5 judecători.
Un vot din… inimă
În urmă cu o săptămână a votat cu două mâini suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte. Din 2010, de când a fost arestat, statutul său de demnitar nu a avut de suferit, în ciuda perioadei în care a fost închis. După ce a fost eliberat a reintrat în drepturi depline, beneficiind de toate drepturile unui ales al poporului.


CITIŢI ŞI:

  • Traian Băsescu: "USL a dat o lovitură aproape militară în numele puşcăriabililor"
  • Voiculescu a pus stăpânire pe România. Acoliţii lui, angajaţi în masă la Ministerul Agriculturii
  • Mircea Diaconu, faţă în faţă cu anchetatorii
  • USL a activat reţeaua din justiţie a lui Cătălin Voicu
  • Fuga de Justiţie, adevăratul motiv al demisiei lui Dan Voiculescu din Senat