America interzice Rotarix, Europa se mai gândeşte

America interzice Rotarix, Europa se mai gândeşte

Administraţia de Control al Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite (FDA) i-a avertizat, luni, pe medici şi pe părinţi cu privire la administrarea vaccinului Rotarix, folosit pentru imunizarea bebeluşilor împotriva rotavirusului.

Avertismentul survine rezultatelor unor ample cercetări, confirmate, de asemenea, de FDA, care au demonstrat că vaccinul Rotarix, produs de compania GlaxoSmithKline, conţine un virus porcin numit  circovirus 1, sau PCV1. Deocamdată, nu se cunoaşte dacă respectivul virus provoacă afecţiuni ale organismului uman, însă agenţia americană a luat decizia de a interzice administrarea sa,  ca măsură de precauţie, până vor fi obţinute informaţii suplimentare în acest sens. Până atunci, FDA recomandă pediatrilor să folosească vaccinul similar de producţie autohtonă, RotaTeq, întrucât testele preliminare nu au detectat aici prezenţa virusului porcin.

Rotarix este un vaccin care se administrează pe cale orală şi este recomandat sugarilor începând cu vârsta de şase săptămâni pentru a-i proteja de gastroenterită – diaree severă şi deshidratare - , o boală cauzată de rotavirus. Conform unei estimări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rotavirus este responsabil pentru aproximativ 527.000 de decese anual, cele mai multe cazuri de mortalitate infantilă fiind înregistrate în ţările slab şi mediu dezvoltate.

Potrivit statisticilor FDA, în Statele Unite au fost vaccinaţi, de la introducerea vaccinului, în 2008, aproximativ un milion de copii. În România şi în alte ţări europene, vaccinul a început să fie administrat la scară largă începând cu anul 2006. Rotarix nu face parte din categoria vaccinurilor obligatorii, rămânând la aprecierea părinţilor dacă îşi imunizează copiii împotriva rotavirusului. Preţul unei doze, în România, este de aproximativ 350 de lei. Până în prezent, la noi au fost vaccinaţi aproximativ 12.000 de copii.   "Vaccinul nu reprezintă un pericol"

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă în SUA poziţia cu privire la administrarea Rotarix a fost fermă, Europa este în continuare nehotărâtă în ceea ce priveşte eventuala interzicere a acestuia şi aşteaptă poziţia oficială din partea OMS. Între timp, mai prompţi au fost reprezentanţii companiei producătoare, care, printr-un comunicat de presă, informează că „acest virus nu se multiplică la oameni şi nu există informaţii potrivit cărora ar produce boala la om”, subliniind totodată că virusul „se găseşte în mod frecvent în produsele din carne şi este consumat în mod regulat, fără a provoca îmbolnăvire”.

„Aşa cum au declarat şi autorităţile internationale (OMS, EMA, FDA), considerăm că prezenţa componentei din PCV-1 în Rotarix nu afectează raportul beneficiu - risc al vaccinului şi că nu este necesară schimbarea modului de utilizare pentru Rotarix”, spune Ciprian Marcu, Director Public Health şi Coporate Affairs GlaxoSmithKline.