Evenimentul Zilei > Actualitate > Ambulanţa SMURD va ajunge la bolnavi în 8 minute
Ambulanţa SMURD va ajunge la bolnavi în 8 minute

Ambulanţa SMURD va ajunge la bolnavi în 8 minute

Bucureştenii şi locuitorii judeţului Ilfov pot apela, de acum, la ajutorul pompierilor şi medicilor de la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), care a devenit, de ieri, operaţional şi în Capitală.

„De la începutul anului, am avut 1.800 de intervenţii, dintre care doar 700 la incendii, restul fiind descarcerări, salvări de persoane sau situaţii în care a trebuit să acordă m ajutor celor răniţi în urma intemperiilor. Ţinând cont de faptul că îi vor asista şi pe pompieri la incendii, îi avertizez pe membrii echipelor SMURD că trebuie să se aştepte chiar şi la 100 de intervenţii pe zi“, a declarat, ieri, la inaugurarea Serviciului, generalul Aurel Udor, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Capitalei.

SMURD Bucureşti va avea la dispoziţie 10 autospeciale de prim-ajutor – primele care vor ajunge la cazurile grave – pe care vor lucra doar pompieri-salvatori, asistaţi în primele două săptămâni de colegi de-ai lor de la SMURD Târgu-Mureş, specializaţi deja în astfel de intervenţii.
Aceste echipe vor fi asistate, la nevoie, de medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca – pregătiţi să acorde ajutor unor victime aflate în stare extrem de gravă şi chiar în stop cardiorespirator. Aceştia au fost „dotaţi“ cu autospeciale de Terapie Intensivă. Mai mult, „salvatorii“ de la SMURD vor fi primii trimişi să intervină şi în cazul accidentelor sau calamităţilor naturale, soldate cu foarte multe victime. Pentru asta au în dotare două ambulanţe-spital, care pot asigura condiţii de „cazare“ pentru câte 40 de pacienţi.

„Oamenii ne vor putea solicita ajutorul sunând la 112. Apelurile vor fi direcţionate de operatori către un pompier şi un medic – aflaţi în dispeceratul de la ISU – care, în funcţie de gravitatea cazului (numărul victimelor şi starea în care se află acestea), vor decide ce fel de ambulanţă vor trimite. Traficul din Capitală nu ne sperie, deoarece am testat deja capacitatea de intervenţie a oamenilor noştri şi putem să-i asigurăm pe bucureşteni că, la orele în care aglomeraţia atinge «vârful», medicii vor putea ajunge la ei în maximum 7-8 minute“, a precizat doctorul Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: