Evenimentul Zilei > Actualitate > Ambasada SUA, despre scandalul WikiLeaks: „Prin natura lor, informările trimise Washingtonului au un stil direct”
Ambasada SUA, despre scandalul WikiLeaks: „Prin natura lor, informările trimise Washingtonului au un stil direct”

Ambasada SUA, despre scandalul WikiLeaks: „Prin natura lor, informările trimise Washingtonului au un stil direct”

Într-o declaraţie trimisă EVZ, Ambasada SUA la Bucureşti precizează că informările trimise Washingtonului sunt concepute într-un stil direct, conţin adesea informaţie brută, nu reprezintă o reflectare a politicilor şi nu au întotdeauna un rol în conturarea deciziilor finale în materie de politici.

Ambasada SUA a reacţionat azi, după ce informaţiile date publicităţii de site-ul WikiLeaks au arătat că în jur de 800 de mesaje trimise de diplomaţii SUA de la Bucureşti către Washington au fost interceptate şi vor fi făcute publice în curând.
„Guvernul SUA redactează şi trimite telegrame, acestea fiind o formă eficientă de comunicare globală. Prin natura lor, informările trimise Washingtonului din alte ţări sunt concepute într-un stil direct şi conţin adesea informaţie în formă brută. Telegramele conţin informaţii preliminare şi sunt adesea incomplete. Nu reprezintă o reflectare a politicilor şi nu au întotdeauna un rol în conturarea deciziilor finale în materie de politici”, spune ambasada SUA într-o declaraţie trimisă EVZ.
Ambasada precizează că informaţiile comunicate sunt adesea secrete pentru că guvernul SUA consideră securitatea foarte importantă.
„Luăm măsuri foarte stricte pentru a ne asigura că sistemele noastre şi informaţiile comunicate sunt sigure. În ultimele săptămâni şi luni, s-au făcut mai mulţi paşi pentru a creşte securitatea sistemelor noastre şi pentru a preveni scurgerile de informaţii”, spune ambasada.
Ambasada precizează că Departamentul de Stat „nu comentează cu privire la materialele, inclusiv documentele secrete, care este posibil să fi fost făcute publice”. SUA condamnă însă „în termenii cei mai duri publicarea neautorizată a unor documente secrete şi a unor informaţii confidenţiale ce ţin de securitatea naţională”.
„Publicând documente secrete care au fost furate, Wikileaks a pus în pericol vieţile şi munca persoanelor care luptă pentru drepturile omului, nu doar cauza în sine. Preşedintele Obama susţine existenţa în SUA şi în întreaga lume a unor guverne responsabile, transparente, ce răspund pentru faptele lor, dar acţiunile nesăbuite şi periculoase ale Wikileaks contravin acestui obiectiv”, mai precizează ambasada.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.