În multe cazuri, data de expirare este doar orientativă. O serie de produse pot fi consumate şi după ce aceasta trece.

Lista alimentelor ce pot fi consumate şi după termenul de expirare:

Ouă. În general, ouăle pot fi mâncate până la 5 săptămâni după ce au fost cumpărate, dacă au fost ţinute la rece în această perioadă. Mirosul este cel mai bun semn. Dacă aveţi ouă care au termenul de valabilitate expirat, spargeţi-le pe rând într-un vas şi mirosiţi-le, potrivit alba24.ro.

Laptele. În general, laptele mai este bun de consum încă o săptămână după data de expirare, dacă recipientul nu a fost deschis. Evident dacă are un miros ciudat, trebuie aruncat. Pentru a mări perioada de consum, laptele trebuie depozitat în frigider, nu pe uşa acestuia, unde este expus la fluctuaţii de temperatură.

Brânza. Important! Brânzeturile tari rezistă mai mult decât cele moi.

Mierea. E bine de știut  că despre miere se spune că nu se strică niciodată, aşa încât data de expirare nu are o importanţă prea mare. Trebuie doar să închideţi borcanul de fiecare dată când folosiţi mierea şi să păse să verificaţi însă aspectul şi mirosul lor. Alte produse din această categorie: sucul de fructe, pâinea, pastele, iaurtul, îngheţata, produsele conservate. Trebuie să verificaţi însă aspectul şi mirosul lor.