Alertă la hipermarket! ANSVSA a retras un produs popular în România. Boală gravă

Alertă la hipermarket! ANSVSA a retras un produs popular în România. Boală gravă Sursa foto: Arhiva EVZ

Într-un comunicat de presă remis sâmbătă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), românii au fost informați că reprezentanții Carrefour România SA au retras produsul tobă de porc "Drag de România". Aici s-a ajuns din cauza evidenţierii prezenţei Listeria monocytogenes, o bacterie Gram-pozitivă și care cauzează listerioza.

Au fost retrase doar produsele din lotul/DLC 007041021 / 18.11.2021. Mai departe, persoanele care au cumpărat tobă de porc "Drag de România" din cunoscutul hipermarket Carrefour au fost rugate să distrugă sau să returneze produsul.

De asemenea, cei care au consumat produsul și au febră simplă sau de dureri de cap sunt rugați să consulte medicul şi să raporteze incidentul la ANSVSA. Sursa citată a mai notat că femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută și vârstnicii trebuie să acorde o atenţie deosebită simptomelor.

Febră simplă însoțită de dureri de cap poate indica listerioza, boală considerată potenţial gravă. Listerioza are timp de incubaţie de până la opt săptămâni. Contravaloarea produselor cu probleme va fi returnată fără a fi necesară bonul fiscal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceeași bacterie care provoacă boala gravă amintită a creat probleme celor de la Carrefour și în 2020, dar la un alt produs iubit de mulți români.

Ce este listerioza

foto: pixnio.com - Listeria monocytogene, văzută la microscop

„Listeria monocytogenes (genul Listeria) este un cocobacil Gram pozitiv, asporogen, mobil, polimorf, de dimensiuni mici. Deși sunt descrise 16 serovaruri, doar 4b, 1/2a și 1/2b sunt patogene.

Bacteria este foarte răspândită în natură, pe întregul glob, în timp ce listerioza, ca boală, este rară. Incidența infecțiilor umane este dificil de stabilit, majoritatea evoluând inaparent.

Rezistența în mediul extern este foarte mare, listeriile putând persista 1-2 ani în stare uscată în sol și circa 3 ani la temperatura camerei în laborator. În apă rezistă până la 1 an; de asemenea rezistă și se multiplică în condiții de refrigerare (2-8ºC).

Rezervorul de infecție este alcătuit în primul rând de numeroase specii animale (domestice sau sălbatice) care excreta microorganismul: bovine, ovine, caprine, porcine, rozătoare, vulpi. Infecția poate apărea și la păsări, pești și crustacee. De asemenea, listeriile au fost izolate din sol, noroi, ape de canal, furaje, alimente și alte produse provenite de la animale bolnave.

Cum se realizează transmiterea infecției

Transmiterea infecției de la animale la om se realizează în principal pe cale digestivă, prin consumul de alimente contaminate: lapte nepasteurizat și derivate ale acestuia, carne și legume crude, salate din fructe de mare, produse de tip fast-food care s-au contaminat după procesare.

Omul bolnav poate fi o sursă de infecție (mai ales nou-născuții), iar femeile pot fi purtătoare de listerii în tractul genital. Nou-născutul se poate infecta de la mama, pe cale hematogenă (intrauterină) sau în cursul travaliului.

Mama și nou-născutul sunt contagioși prin urină și secrețiile genitale timp de 1-2 săptămâni. Forma septicemică de listerioză poate să apară după transplantul renal.

Listeria este un microorganism intracelular care parazitează fagocitele mononucleare, în care supraviețuiește și chiar se multiplică (parazitism facultativ intracelular, similar brucelelor și micobacteriilor).

În celule sintetizează factorul de virulentă listeriolizina O și fosfolipaze, prin care se opune fagocitării. Rezistența față de Listeria este în principal mediată celular.

Care sunt cele mai expuse categorii

Acest fapt explică receptivitatea crescută față de infecție a persoanelor care prezintă imunodeficiente de tip celular: gravide, pacienți cu limfoame, SIDA sau imunosupresie indusă de corticoterapie.

Gravidele se infectează cel mai adesea în trimestrul III de sarcină, datorită scăderii imunității de tip celular înregistrată în această perioadă; infecția se poate transmite transplacentar la făt.

După ingestia alimentelor contaminate, Listeria invadează organismul prin celulele intestinale M care căptușesc țesutul limfoid localizat din plăcile Peyer și diseminează hematogen la distanță, inclusiv la nivelul placentei.

Infecția produce simptome gastrointestinale într-un interval de 9-48 ore de la ingestie și un sindrom pseudogripal după 2-6 săptămâni. Gravidele pot prezenta febra, mialgii, artralgii, cefalee și dureri lombare.

În prezența acestor simptome medicul obstetrician trebuie să suspecteze o listerioză. Listerioza congenitală este o afecțiune de natură septică, care nu induce malformații.

Se poate ajunge la nașteri premature

În 70-80% dintre cazuri sunt provocate nașteri premature, în timp ce în restul cazurilor se poate produce moartea fătului în uter. Tratamentul precoce al bolii previne infecția congenitală.

La nou-născut, Listeria reprezintă unul dintre cei 3 agenți etiologici ai meningitei neo-natale. Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultură, din sânge, lichid amniotic și LCR.

Testul efectuat prin reacția de fixare a complementului detectează răspunsul serologic la Listeria monocytogenes și  poate fi util în demonstrarea unei infecții active, dacă se interpretează în context clinic și se monitorizează în dinamică″, se arată pe scumc.ro.