Evenimentul Zilei > Actualitate > Să vezi și să nu crezi! Vinul roșu, cel mai bun medicament? O boală incurabilă va deveni mai ușor de tratat
Să vezi și să nu crezi! Vinul roșu, cel mai bun medicament? O boală incurabilă va deveni mai ușor de tratat

Să vezi și să nu crezi! Vinul roșu, cel mai bun medicament? O boală incurabilă va deveni mai ușor de tratat

Beneficiile pe care consumul de vin roșu le aduce sănătății sunt deja cunoscute de multă vreme. Medicii recomandă celor cu probleme cardiace, dar nu numai, câte un păhărel pe zi.

Consumul moderat de vin roșu are numeroase beneficii pentru sănătate, motiv pentru care este recomandat de medici. Pe lângă efectele deja cunoscute, iată că vinul roșu este recomandat și pentru tratarea unei afecțiuni foarte grave, de care suferă milioane de bărbați. Este vorba despre cancerul de prostată.

Cercetătorii unei universități din Statele Unite, au descoperit că o substanță conținută în coaja strugurilor, dar care se găsește și în vinul roșu ajută la distrugerea acestui tip de tumori. Conform reprezentanților Universității din Missouri, Statele Unite, această substanță face ca celulele canceroase să devină mai ușor de eliminat cu ajutorul procedurilor de radioterapie.

Profesorul Michael Nicholl, coordonatorul studiului, a explicat că resveratrolul a dus la creșterea concentrațiilor a două proteine din structura celulelor tumorale de la nivelul prostate. Drept urmare, în cadrul procedurilor de radioterapie, aproape 97% dintre celulele tumorale au fost distruse. Procentajul este mult peste cel obținut doar cu ajutorul radioterapiei, după cum arată sursa citată.

Studiile urmează să fie aprofundate

Pe de altă parte, este nevoie de o doză foarte mare din această substanță, ceea ce implică o cantitate importantă de vin roșu ce trebuie consumat. Or, mulţi pacienţi ar putea experimenta efecte secundare neplăcute.

„Nu avem nevoie de o doză mare la nivelul tumorii, însă organismul procesează acest compus atît de eficient, încît pacientul trebuie să ingereze mult resveratrol pentru a ne asigura că o cantitate suficientă din această substanţă ajunge la locul în care se află tumoarea. Din cauza acestei provocări, trebuie să analizăm alte metode pentru a «livra» acest compus, pentru ca el să devină eficient”, a explicat profesorul Nicholl, coordonator pentru acest studiu.

Studiul realizat de cercetătorii universității americane este destul de surprinzător. Un alt studiu, anterior, a demonstrat faptul că un pahar cu vin roşu pe zi creşte cu pînă la 20% şansele de supravieţuire pentru femeile suferind de cancer mamar. Iar una dintre explicații ar fi că substanţele chimice din alcool, care distrug celulele sănătoase, au acelaşi efect şi asupra celulelor canceroase.