Laboratoarele din India au detectat peste 24.000 de mutatii  în tulpinile de SRAS-CoV-2 în ultimul un an, au declarat oficialii într-o conferință de presă. „Am detectat aproximativ 24.300 de mutații în 7.000 de variante ale virusului aflat în circulație în prezent”, a informat un oficial care este membru cheie al Task Force Național pentru Covid-19.

Informațiile au fost, de asemenea, comparate cu alte date la care se lucrează în laboratoarele care fac parte din consorţiu dedicat studiilor SARS-CoV-2 din India (INSACOG) înființate de Ministerul Sănătății în decembrie anul trecut, pe fondul apariției unei variante noi a Virusul SARS-CoV-2 din Marea Britanie, Africa de Sud și alte părți ale lumii.

INSACOG este un consorțiu de 10 laboratoare format din DBT-NIBMG Kalyani, DBT-ILS Bhubaneswar, ICMR-NIV Pune, DBT-NCCS Pune, CSIR-CCMB Hyderabad, DBT-CDFD Hyderabad, DBT-InSTEM / NCBS Bengaluru, NIMHANS Bengaluru, CSIR IGIB Delhi și NCDC Delhi, cu scopul general de a monitoriza variațiile genomice ale SARS-CoV-2 în mod regulat.

Sujeet Kumar Singh, director, NCDC a confirmat că 24.000 de mutații ale virusului au fost înregistrate în India

„Am găsit aceste mutații în peste 6.000 de variante și le-am prezentat unui consorțiu internațional care colectează datele pentru a prezice și analiza tendințele răspândirii virusului în locații geografice”, a spus el.

Oficialii sunt îngrijorţi deoarece creșterea infecțiilor zilnice ale Covid-19 se datorează unei tulpini nedetectate de coronavirus nou, care ar putea fi atribuită vârfului la care țara asistă în ultima săptămână. În timp ce Kerala și Maharashtra continuă să raporteze o creștere a cazurilor, se urmărește şi o nouă tendință de creștere a infecțiilor în Punjab, Chhattisgarh și Madhya Pradesh.

Cu toate acestea, Singh a adăugat că până acum nu există dovezi care să sugereze că mutațiile au condus la răspândirea viruslui în țară: Până în prezent, nu a fost stabilită nicio corelație între variante și creșterea numărului de cazuri raportate în câteva state. Este încă în curs de investigare, a spus el.

N440K, o nouă variantă Covid-19  se răspândeşte în statele sudice

Mutațiile sunt un proces natural de evoluție într-un agent patogen. Este relevantă numai dacă induce o schimbare a tendinței bolii, a explicat Singh.

Recent, Consiliul pentru Cercetări Științifice și Industriale – Centrul pentru Biologie Celulară și Moleculară, a lansat un studiu care preciza că N440K, o nouă variantă Covid-19 se răspândește mult mai mult în statele sudice.

Oamenii de știință și-au prezentat concluziile analizei a peste 5.000 de variante de coronavirus și modul în care au evoluat pe parcursul pandemiei. Lucrarea a urmărit parcursul mutației vârf al SARS-CoV-2, şi spune că din cauza procesului natural al mutațiilor, variantele vor continua să apară”, scrie health.iatimes.