Al doilea VAL DE REPETENŢI la Bacalaureat 2012, sesiunea de toamnă. Vezi PREVIZIUNILE profesorilor

Al doilea VAL DE REPETENŢI la Bacalaureat 2012, sesiunea de toamnă. Vezi PREVIZIUNILE profesorilor

În cluburile de la malul mării, în faţa blocului "la o sămânţă" şi-o bere sau pur şi simplu la muncă, aşa au petrecut vara repetenţii Bacalaureatului 2012, care erau aşteptaţi să participe la meditaţiile gratuite organizate de ministerul Educaţiei în liceele din toată ţara. Profesorii se aşteaptă ca a doua sesiune a examenului maturităţii să aducă un nou val de picaţi.

După ce au ieşit şifonaţi de la al doilea Bacalaureat de tip Big-Brother, aproape 100.000 de tineri au mâine ocazia de a repeta examenul maturităţii, sesiunea de toamnă. Eşecul meditaţiilor gratuite comandate de ministerul Educaţiei pentru "repetenţii" Bac-ului arată însă că elevii slabi au încheiat socotelile cu şcoala şi s-au resemnat cu eticheta de "loaze". Singurii care mai speră la o minune sunt patronii universităţilor particulare, pentru care o nouă avalanşă de picaţi ar însemna falimentarea "fabricilor de diplome". Meditaţiile lui Andronescu, un mare fâs printre elevi "La noi, un singur elev din toată şcoala a venit să facă pregătire. După prima şedinţă, a renunţat şi fata respectivă. Eu şi colegii am venit zi de zi", mărturiseşte dezamăgit Andrei Dobre, profesor de matematică la liceul "Virgil Madgearu" din Ploieşti. Participanţi fără voie ai experimentului lansat de către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, sute de dascăli din toată ţara şi-au petrecut concediul la fel: plătiţi cu sume derizorii ca să aştepte în sălile goale de clasă. "Ni s-a spus că vom primi, la sfârşit, 5-10 lei pe şedinţă, dar cui să predăm? Unii elevi s-au plimbat pe la mare, alţii şi-au căutat de muncă", mai arată profesorul Andrei Dobre.

Chiulul masiv înregistrat la meditaţiile gratuite, spun dascălii, se va reflecta în rezultatele celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat, cu nimic mai strălucite faţă de anul trecut, când numai circa 16% dintre cei înscrişi au reuşit să promoveze examenul. "Sunt toate şansele ca situaţia să se repete, mai ales că gradul de dificultate al subiectelor nu s-a schimbat cu nimic. Mai norocoşi vor fi doar cei cărora în vară le-au mai lipsit doar câteva sutimi ca să treacă", e previziunea profesorului de matematică.

Mai îngrijoraţi decât înşişi elevii par să fie patronii universităţilor private. Codaşe în clasamentul instituţiilor superioare din România, acestea şi-au pus speranţele ca a doua sesiune de Bacalaureat să le furnizeze o tranşă de elevi, salvându-i, pentru câţiva ani, de la faliment.

Ne puteți urmări și pe Google News