Cei trei copii din Ighişu Nou, care au ars de vii, în casa de chirpici în care fuseseră lăsaţi singuri, nesupravegheaţi de bunică, vor fi înmormântaţi pe cheltuiala municipalităţii Mediaş, conform unui comunicat remis vineri. Doi dintre cei trei copii, Dalin Rădac de trei ani şi fratele său, Marius, de doi ani erau în îngrijirea bunicii, Maria Lăcătuş, din cauză că mama lor, Mioriţa Rădac ispăşeşte în prezent o pedeapsă de aproape trei ani, în închisoare.

"Mama şi bunica nu au fost de acord ca minorii să meargă în sistemul de protecţie socială pe perioada cât mama se află în închisoare, aceştia ramânând în îngrijirea bunicii cu acordul scris al mamei şi al bunicii2, se arată în comunicatul Primăriei Mediaş.

Protecţia Copilului" a fost în inspecţie cu trei zile înainte de dezastru
Asistenţii de la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Mediaş au vizitat copiii chiar în data de 19 decembrie, cu trei zile înainte de incendiul care a curmat viaţa a trei dintre ei. Conform declaraţiilor DAS Mediaş, ‘copiii se aflau acasă supravegheaţi de bunica maternă’.

În momentul izbucnirii incendiului, în casă mai era un copil, o fată care a fost salvată de vecini. În familie au mai rămas doi copii care nu au fost victimele incendiului, aceştia urmând să fie ajutaţi de Mitropolia Ardealului, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, ÎPS Laureanţiu Streza. Potrivit acestuia, Mitropolia va face o colectă publică pentru ajutorarea familiei îndurerate.

Implicarea Bisericii
"Poate ne întrebăm de ce îngăduie Dumnezeu aşa ceva. Dumnezeu nu îngăduie răul, nu doreşte răul. Sunt anumite greşeli ale noastre care produc răul care vine asupra noastră, dar în momentul în care se întâmplă, trebuie să încercăm să îl îndreptăm. Suntem responsabili de toţi sărmanii care sunt împrejurul nostru", a spus ÎPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Moartea celor trei copii este anchetată de poliţie, asistenţii sociali, dar şi o comisie de la Direcţia de Protecţie a Copilului.