Imaginile cu Neda în agonie, împuşcată în plină stradă, au circulat pe internet, iar tânăra studentă a devenit simbolul opoziţiei iraniene, care contestă realegerea preşedintelui ultraconservator, pe 12 iunie.

Ahmadinejad i-a trimis o scrisoare deţinătorului Puterii judiciare, ayatollahul Mahmoud Hashemi-Shahroudi prin care i-a cerut să ancheteze moartea tinerei Neda, a anunţat agenţia de presă IRNA.

"După cum ştiţi, o cetăţeană iraniană, Neda Agha-Soltan, a fost ucisă în mod suspect, prin împuşcare, de către persoane necunoscute, pe străzile Teheranului", scrie Ahmadinejad ayatollahului Mahmoud Hashemi Shahroudi.

"Ţinând cont de tot ceea ce s-a spus despre acest incident dureros, şantajul presei străine şi alte indicii numeroare, intervenţia opoziţiei şi a inamicilor pentru a se folosi politic şi a deteriora imaginea Republicii Islamice pare evidentă", adaugă Ahmadinejad.

Moarte suspectă

El i-a cerut lui Sharudi să dea ordin pentru "anchetarea acestui deces, identificarea celor responsabili de această crimă şi informarea opiniei publice despre acest caz". Preşedintele reconfirmat în funcţie a adăugat că moartea tineri Neda i se pare suspectă.

Potrivit Mediafax, Arash Hejazi, un medic care susţine că a încercat să o salveze pe femeie, a declarat că, la scurt timp după ce aceasta a fost împuşcată, manifestanţii l-au identificat pe autor, care ar fi membru al miliţiilor islamice basij, care au jucat un rol-cheie în reprimarea manifestaţiilor postelectorale din Teheran.  Presa oficială şi autorităţile au respins această versiune afirmând că incidentul a fost orchestrat de "inamici" ai Republicii Islamice pentru a deteriora imaginea puterii.

Cotidianul ultraconservator Vatan Emrouz, loial lui Ahmadinejad, a mers până la a afirma că un corependent al BBC, Jon Leyne, expulzat săptămâna trecută din ţară, a "plătit un vagabond pentru a ucide pe cineva" astfel ca incidentul să fie folosit în documentarul său.

CITIŢI ŞI:

ANDREI CRĂCIUN: De ce a murit Neda?