Agricultura României a devenit mai eficientă. VEZI cât am produs anul trecut

Agricultura României a devenit mai eficientă. VEZI cât am produs anul trecut

Roada principalelor culturi vegetale din România a crescut, anul trecut comparativ cu 2009, în special datorită unui randament mai bun la hectar, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

De exemplu, în cazul grâului, producţia a crescut cu circa 1,7 milioane tone, deşi suprafaţa cultivată s-a redus cu 250.000 hectare.

La capitolul cereale pentru boabe, România cultivă cu preponderenţă porumb boabe (44,3% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe) şi grâu (40,7%). Producţia de cereale pentru boabe a crescut cu 11,4%, în 2010 faţă de anul precedent (16,57 milioane tone faţă de 14,87 milioane tone în 2009), datorită creşterii producţiei medii la hectar.

Astfel, randamentul la hectarul de ovăz a fost cu 17,2% mai mare, la cel de grâu cu 15,8% mai mare, în timp ce suprafaţa cultivată cu orz şi orzoaică a adus o roadă în creştere cu 11,1%.

La porumb boabe s-a înregistrat o creştere a randamentului la hectar cu 19%, iar producţia totală a fost cu 14,2% mai mare decât în 2009.

Plantele uleioase au rodit bine

Per total, suprafaţa pe care se cultivă plantele uleioase a fost extinsă cu 151.000 hectare, iar producţia a fost în creştere cu 526.000 tone, în 2010 comparativ cu anul anterior, informează INS.

Floarea soarelui s-a cultivat pe o suprafaţă de 1,4 milioane hectare, de unde a fost obţinută o producţie de 1,26 milioane tone. Suprafaţa cultivată cu soia a urcat cu 12.000 hectare, până la 61.000 hectare, iar producţia realizată în 2010 a fost de 146.000 tone, aproape dublă faţă de cea din 2009.

Şi suprafaţa cultivată cu rapiţă a crescut aproximativ cu un sfert, ajungând la 516.000 hectare, iar producţia a crescut cu 62%, până la 924.000 tone.

Scade producţia de legume Producţia de legume a scăzut cu 7,7%, din cauza reducerii suprafeţei cultivate cu 6,4%, explică reprezentanţii INS.

Producţiia a fost mai mare la pepeni verzi şi galbeni, cu 1,1% şi mai mică la ardei (-8,9%), ceapă (-6,9%), castraveţi (-6,8%), varză (-4,6%), tomate (-2,4%), morcovi (-1,4%).

Astfel, anul trecut, România a produs 738.000 tone de roşii, 956.000 tone de varză, 164.000 tone de castraveţi, 212.000 tone de morcov, 352.000 tone de ceapă, 224.000 tone de ardei şi 660.000 tone de pepeni verzi şi galbeni.

Totodată, agricultorii români au produs mai puţini cartofi faţă de anul 2009. Producţia a scăzut cu 17,5%, până la 3,3 milioane tone, din cauza scăderii randamentului la hectar şi a suprafeţei cultivate.

În ceea ce priveşte sfecla de zahăr, suprafaţa cultivată a crescut uşor, iar producţia a urcat cu 36.000 tone, la 853.000 tone.

Ne puteți urmări și pe Google News