Afiş într-un spital din Cluj: Primirea de cadouri de la pacienţi este legală

Afiş într-un spital din Cluj: Primirea de cadouri de la pacienţi este legală

Un anunţ amplasat în Secţia ORL a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca îi "avertizează" pe părinţi că oferirea de cadouri sau de bani medicilor e un lucru permis de lege.

"Primirea de donaţii sau ca douri de la pacient, ulterior finalizării acordării asistenţei medicale, ca recunoştinţă pentru serviciile prestate este perfect legală, cuantumul acestor cadouri trebuie să fie însă în concordanţă cu posibilităţile materiale ale pacientului şi cu rezultatul acordării asistenţei me dicale. Este interzisă condiţionarea acordării asistenţei medicale", se arată în anunţul respectiv.

"Prost să fii să nu înţelegi ce scrie. Este oarecum ciudat deoarece în anunţ se arată că darul trebuie să fie în concordanţă cu veniturile pacientului, or, pacientul, în cazul meu este, o fetiţă de 2 ani", ne-a declarat o femeie care aştepta împreună cu fetiţa ei să intre la cabinetul de ecografie.

Legea nu interzice primirea, ci condiţionarea

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanţii Spitalului de Copii recunosc că situaţia e un pic ciudată şi că din anunţ se poate înţelege că este vorba şi despre bani, dar spun că pasajul a fost luat dintr-o lege în vigoare.

"Legea sanitară permite acor darea de cadouri. Aşa e peste tot în lume. Pacientul poate oferi, dar medicul nu poate condiţiona. După părerea mea, aceste prevederi sunt interpretabile deoarece se poate subînţelege că e vorba de bani şi de aceea legea trebuia modificată", detaliază conferenţiarul Călin Lazăr, directorul medical al spitalului.

Medic trimis în judecată pentru şpagă

Pe de altă parte, numele Spitalului de Copii din Cluj a fost implicat anul trecut într-un scandal de mită. Chirurgul Ioan Dobrescu a fost prins în flagrant în timp ce primea 100 de lire sterline de la Vasile Parna, tatăl unei fetiţe care trebuia operată la un picior.

Vasile Parna a declarat că medicul i-a spus că nu îi va opera copilul decât atunci când îi va aduce cele 100 de lire. În prezent, deşi a fost trimis în judecată, medicul îşi desfăşoară în continuare activitatea la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca.

"Legea sanitară permite acordarea de cadouri. Aşa e peste tot în lume. Pacientul poate oferi.“, CĂLIN LAZĂR, medic la Spitalul de Copii

INEDIT. Afişul lipit în incinta Spitalului de Copii din Cluj FOTO: MIHAI ŞOICA