Romstal, Agroland, Turabo Cafe, Perfect Nails, Rodipet si Bella Italia sunt cele mai puternice francize romanesti din punct de vedere al cifrei de afaceri realizate anul trecut, potrivit topului pe care il va da publicitatii, maine, revista „Capital”.

Suplimentul „Francize de top”, realizat in colaborare cu firma de consultanta CHR Consulting, prezinta 126 de modele de afaceri „la cheie”, grupate pe cinci domenii de activitate: imbracaminte si accesorii, alimentatie, comert specializat, constructii&decoratiuni interioare si servicii. Anul trecut, pe piata romaneasca au fost importate cu 30a mai multe branduri de franciza decat in anul 2005, potrivit lui Razvan Blid, managing partner la CHR Consulting.

Acelasi ritm de crestere de 30% l-a inregistrat, in 2006, si expansiunea orizontala a marcilor prezente pe piata fie prin deschiderea de noi unitati, fie prin aderarea in retea a noilor francizati, spune reprezentantul firmei de consultanta. Cea mai dinamica piata a francizelor este Capitala, care concentreaza 60a dintre afacerile deschise in acest sistem, restul de 40% fiind situate in marile orase, spune Blid.

282 de afaceri

Suplimentul contine o analiza a evolutiei pietei francizelor din Romania in 2006, a domeniilor preferate de cei care doresc sa investeasca intr-o astfel de afacere, precum si informatii despre taxele specifice francizei. Potrivit unui studiu realizat anul trecut de CHR Consulting, in Romania operau 282 de modele de afaceri in franciza, din care doar 76 autohtone, iar cifra totala a acestora a fost de un miliard de euro.

Dintre cele cinci clasamente, cititorii pot afla care sunt cele mai extinse francize romanesti, dar si cele mai puternice francize autohtone, retelele cu cele mai rapide expansiuni, precum si cele mai ieftine si cele mai scumpe francize. Editat in 50.000 de exemplare, suplimentul „Francize de top 2007” va fi distribuit impreuna cu editia din 21 iunie a revistei „Capital”. Se distribuie gratuit pentru abonati.

CRESTERI

Francizele noastre tari

> Romstal, cu o cifra de afaceri de peste 36 milioane de euro, vizeaza cresterea afacerilor cu 35%.

> Agroland, cu 3,3 milioane de euro cifra de afaceri, este prezenta in 12 judete din sudul tarii si cuprinde 38 de unitati.

> Turabo Cafe a avut anul trecut o cifra de afaceri de 3 milioane de euro. Prima  investitie s-a ridicat la 250.000 de euro.

> Perfect Nails a avut, anul trecut, afaceri de 2,3 milioane de euro. Dupa deschiderea primului salon in 2000, in prezent, exista patru astfel de saloane.

> Rodipet, cea mai importanta companie de distributie a presei, cu o cifra de afaceri de 1,3 milioane de euro, are o cota de piata de 22-30%.

> Reteaua de restaurante Bella Italia, avand o cifra de afaceri de 1,3 milioane de euro, ofera produse cu specific italian, serviciile „Pizza delivery” si petreceri pentru copii.