Din cele două magazine se aprovizionează cu alimente şi produse de igienă cei peste 1.000 de deţinuţi de la Gherla. Potrivit reclamantului, proprietarul firmei care se luptă în instanţă pentru contractul câştigat la licitaţie, afacerea din penitenciar ar aduce un profit net lunar de 15.000 de lei.

La începutul lunii februarie, cele două magazine au fost preluate, fără licitaţie, de firma SC Nutrivit Prodcom SRL. Potrivit Oficiului Registrului Comerţului Cluj, aceasta îl avea ca asociat pe Gavrilă Sabo, socrul prim-procurorului Lucia Sabo, iar ca administrator, pe Călin Marius Sabo, soţul acesteia. În 18 februarie, asociat unic şi administrator devine o anume Loredana Turc, fostă contabilă a firmei. Totuşi, sediul social a rămas la domiciliul familiei magistratului Lucia Sabo.

Chirie cu dedicaţie: patru euro pe metrul pătrat

În 24 aprilie 2009, Penitenciarul Gherla a organizat o licitaţie cu strigare pentru închirierea spaţiilor comerciale. Doar două firme – Kayak SRL şi Nutrivit Prodcom SRL – au rămas în competiţie. Ciprian Pop, patronul firmei Kayak SRL, spune că a câştigat licitaţia cu o ofertă de închiriere de 30 de euro pe metru pătrat. „Comandantul a semnat contractul de închiriere, dar, după câteva zile, când am cerut să fie eliberate aceste spaţii, m-am trezit cu un răspuns cum că aş fi încălcat criteriile pentru licitaţie şi, drept consecinţă, a cerut definţarea contractului în instan ţă. Tribunalul Cluj a respins deja cererea de anulare a contractului de închiriere”, a spus Ciprian Pop.

„ Am ajuns la concluzia că licitaţia câştigată de Kayak SRL nu s-a făcut cu respectarea normelor legale”, a declarat comandantul închisorii, comisarul-şef Vasile Pop.

În prezent, spaţiile comerciale sunt administrate tot de SC Nutrivit Prodcom SRL. În momentul în care societatea a început să administreze cele două magazine, chiria percepută a fost de 4 euro pe metru pătrat, iar acum a ajuns la 10 euro pe metru pătrat.

Comandantul închisorii spune că a acţionat în interesul deţinuţilor. „Am avut o firmă cu care aveam numai probleme, iar prin ianuarie 2009 am întrebat-o pe Loredana Turc dacă poate prelua temporar cele două magazine pentru că deţinuţii reclamau faptul că nu pot merge la cumpărături. A zis că poate, dar ce mi s-a părut ciudat a fost faptul că în momentul în care am avut discuţia reprezenta o firmă, Alfa SRL, care tot venea la licitaţii, iar când a venit să facem actele a reprezentat o altă firmă, Nutrivit Prodcom SRL. Nu am ştiut că această societate ar fi fost a familiei prim-procurorului”, a spus comandantul închisorii.

EXPLICAŢII

Lucia Sabo: „Firma nu mai e a noastră”

Prim-procurorul Lucia Sabo admite că firma a aparţinut familiei sale. Spune că nu a trecut-o în declaraţia de avere, la începutul anului, pentru că nu avea profit. „A fost într-adevăr firma familiei noastre, dar s-a făcut cesiunea părţilor sociale. Nu mai avem nimic de-a face cu ea. Loredana Turc a fost contabila firmei până anul trecut”, a zis Sabo. „Am preluat părţile sociale pentru că socrul doamnei procuror a vrut să o închidă din cauza impozitului forfetar. E adevărat că am fost economistă la firmă”, a spus Turc, actualul proprietar al societăţii.