Alexandru Chipciu (22 de ani) este fotbalistul momentului în Liga I, după ce în urmă cu două zile a parafat transferul de la FC Braşov la Steaua.
Proaspătul internaţional (are două selecţii la prima reprezentativă şi un gol, cu Grecia) va evolua pentru "roş-albaştri" începând din partea a doua a se zo nului.
Miercuri, mijlocaşul născut la Brăila a făcut cunoştinţă cu tumultosul patron Gigi Becali, pe care l-a vizitat la palat. Alex a fost însoţit şi de Ion Chipciu, tatăl său.
"Dacă îmi era frică, stăteam la căldură"
Conştient de faptul că a ajuns la un club unde presiunea este incomparabil mai mare decât la FC Braşov, mijlocaşul ofensiv a spus că nu s-a temut să aleagă tricoul stelist.
"Dacă mi-ar fi fost frică să vin la Steaua, aş fi stat la Braşov, unde aveam salariu destul de bun şi mi-ar fi fost bine. Eu vreau să joc fotbal, ca să ajung cât mai mare. Dacă îmi era frică, stăteam la căldură. Bine că am ajuns la Steaua. Sunt fericit pentru acest lucru", a spus Chipciu.
"Ţine cu Real Madrid"
Adrian Petrache, primul antrenor al lui Alex, anticipează că Steaua va fi o trambulină pentru fostul său elev, care va ajunge într- unul dintre marile campionate ale Europei.
"Ştiu ce potenţial are. Alex Chipciu nu va face mulţi purici la Steaua. Va pleca la o echipă importantă din Vest. Spania cred că i s-ar potrivi cel mai bine. Ţine cu Real Madrid", ne-a declarat tehnicianul brăilean.
Marius Şumudică pariază şi el că noua achiziţie a "roş-albaştrilor" se va impune fără probleme. Antrenorul echipei FC Braşov l-a caracterizat într-un mod inedit pe Chipciu: "Are o doză de nesimţire pozitivă. Poate trece cu uşurinţă peste unele momente nefavorabile. A plecat de mic de-acasă, a venit la Braşov şi este călit. E un băiat inteligent, puternic, care se va impune cu siguranţă la Steaua. Chipciu face şi faza defensivă, lucru care m-a bucurat. Joacă la fel de bine cu ambele picioare, e un mare avantaj pentru el".
Ieri dimineaţă jucătorul a efectuat vizita medicală, iar după- amiază a dat o fugă la Piteşti, pentru a se întâlni cu foştii coechipieri de la clubul Sporting. Proaspătul stelist va petrece Crăciunul la Brăila.
ARTIFICIU
Dinamo şi Sporting, "lucrate" de stelişti
Oficial, Gigi Becali, patronul echipei Steaua, a plătit clubului FC Braşov, pentru transferul lui Chipciu, suma de 200.000 de euro. În realitate, fostul oier a scos din buzunar suma de 1,5 milioane de euro.
"Stegarii" îl deţineau pe mijlocaş în coproprietate cu formaţia Sporting Piteşti, care trebuia să primească jumătate din suma unui transfer. Tocmai de aceea preţul a fost minimalizat de stelişti şi de braşoveni.
"Nu o să dau decât 200.000 de euro pe Alexandru Chipciu, atât este valoarea lui. Să nu creadă Nicolae Badea că o să ia bani mai mulţi, că nu are de unde", a avut grijă să avertizeze Becali. Clubul Dinamo este marele perdant în urma afacerii.
"Câinii" l-au scăpat printre degete pe Chipciu, mai ales că preşedintele Nicolae Badea este acţionar şi la Sporting Piteşti. Cei de la FC Braşov au avut însă voie să îl vândă pe jucător fără aprobarea argeşenilor.
TRANSFER
Latovlevici, cumpărat de Saint-Etienne
Conform cotidianului francez "L’Equipe", Iasmin Latovlevici, (25 de ani), fundaşul stânga al Stelei, este ca şi transferat la prim-divizionara Saint-Etienne, acolo unde evoluează mijlocaşul Bănel Nicoliţă, un alt fost jucător al "roş-albaştrilor". Echipa din Hexagon va plăti pentru Iasmin suma de 750.000 de euro, chiar dacă patronul Gigi Becali solicitase 1.000.000 de euro.
Ultimele discuţii sunt legate de durata perioadei pe care se va desfăşura contractul. Francezii oferă o înţelegere pe doi ani, dar Latovlevici a solicitat una pe trei ani. Fundaşul a fost cumpărat de Steaua anul trecut de la echipa FC Timişoara, pentru care a jucat în intervalul 2006-2010.
În carieră, Iasmin a mai trecut şi pe la grupările CFR Timişoara şi Gloria Bistriţa. La echipa naţională, jucătorul a adunat trei selecţii şi nu a marcat niciun gol.

” Alex nu voia deloc să lovească mingea şi cu piciorul stâng. Îmi spunea că nu poate să facă aşa ceva, că el este dreptaci. Cu timpul, după ore de antrenament, a făcut mari progrese. Din ultimele cinci goluri pe care le-a marcat, patru au fost înscrise cu stângul.”
ADRIAN PETRACHE, primul antrenor al lui Alexandru Chipciu

POVESTE
Ion Chipciu, tatăl fotbalistului, a fost ofiţer de carieră şi a avut un rol important în educaţia fiului Alex, care vrea să impresioneze printre "militari"
Antrenorul Adrian Petrache a lucrat cu Alexandru Chipciu timp de cinci ani. Stelistul a început să practice fotbalul în cadru organizat la vârsta de 10 ani, la grupele de copii şi juniori ale formaţiei Dacia Unirea Brăila. Tehnicianul îşi aminteşte că noul jucător al "militarilor" l-a impresionat prin calităţile tehnice încă de la prima întâlnire.
"În 1999 am organizat o selecţie pentru copii şi, dintre toţi, Alex Chipciu a fost cel care mi-a sărit în ochi. Avea stofă, cum se spune, dar asta nu înseamnă totul pentru un copil. Sunt atâţia care s-au pierdut pe drum şi erau talentaţi, dar… La fotbal sunt mulţi veniţi, dar puţini rămaşi. Alex a lucrat foarte mult până să ajungă la nivelul acesta, încât să ajungă să fie cumpărat de Steaua. Eu l-am pregătit cinci ani, până în 2004, atunci când a juns la Sporting Piteşti", ne-a spus profesorul.
"Nu voia deloc să lovească mingea şi cu stângul"
Adrian Petrache îşi aminteşte că una dintre problemele pe care le-a întâmpinat Chipciu în vremea junioratului a fost lovirea mingii cu ambele picioare.
"Piciorul de bază este dreptul. Pe lângă exerciţiile obişnuite de lovire corectă a balonului, m-am chinuit să-l fac să îşi folosească şi piciorul stâng. Asta este esenţial în fotbal, mai ales în cel de astăzi. Alex nu voia deloc să lovească mingea şi cu stângul. Îmi spunea că nu poate să facă aşa ceva, că el e dreptaci. Cu timpul, a făcut mari progrese. Dacă nu greşesc, din ultimele cinci goluri pe care le-a marcat, patru au fost înscrise cu piciorul stâng".
Tehnicianul brăilean ne-a mai spus că fostul său elev era un tip cerebral şi în adolescenţă şi nu a iscat probleme. Ion Chipciu, tatăl lui Alex, a jucat un rol important în ascensiunea pe care a avut-o fotbalistul. Chipciu senior a lucrat în cadrul armatei, este pensionar şi are gradul de locotenent- colonel.
"Nu am avut probleme disciplinare cu el. A ştiut de la început ce vrea să facă şi unde vrea să ajungă. Nu bea, nu fumează. Şi-a dorit mult să joace fotbal. La un moment dat, nu voia să se mai ducă nici la şcoală, ca să petreacă mai mult timp pe teren. Nu s-a pus touşi problema să renunţe la studii. Liceul l-a făcut la Piteşti. Alex provine dintr-o familie unde a avut stabilitate din toate punctele de vedere. Asta este important. Ion, tatăl lui Alex, a fost ofiţer. Era tot timpul alături de copil. Nu îl scăpa de sub supraveghere", ne-a mai spus Petrache.
"A pus carne pe el"
Dacă din punct de vedere comportamental nu are ce să îi reproşeze mijlocaşului, antrenorul brăilean recunoaşte că fostul său elev era un tip capricios.
"Nu cred că ăsta este neapărat un defect pentru un fotbalist. Toţii jucătorii talentaţi sunt aşa, mai ales că sunt conştienţi de valoarea lor. Alex voia ca echipa să joace pentru el. Cu timpul, a învăţat multe. Este un băiat bătăios, care nu dă înapoi şi îşi impune punctul de vedere atunci când ştie că are dreptate. A crescut mult şi din punct de vedere fizic. A pus carne pe el", a conchis Petrache.
13 goluri
a marcat mijlocaşul Alexandru Chipciu pentru formaţia FC Braşov în cele 74 de partide în care a evoluat în intervalul 2006-2011

TOTUL DESPRE ALEXANDRU CHIPCIU
"L-am asigurat pe Gigi Becali că am venit la Steaua ca să fac performanţă. Cu siguranţă, nu o să îmi pierd capul în Bucureşti.”
ALEXANDRU CHIPCIU, jucătorul echipei Steaua

"Chipciu are forţă şi viteză. De astea are nevoie Steaua. Ce va fi cu Chipciu ăsta în bandă, nu a mai existat în fotbalul românesc!”
GIGI BECALI, patronul echipei Steaua

"Alex are o doză de nesimţire pozitivă. Poate trece cu uşurinţă peste momentele nefavorabile. Se va impune cu siguranţă.”
MARIUS ŞUMUDICĂ, antrenorul echipei FC Braşov

"Simpatizează cu echipa Real Madrid. Când era mic, ţinea şi el cu cine câştiga, aşa este când eşti copil. Ţii cu echipa campioană.”
ADRIAN PETRACHE, primul antrenor al lui Alexandru Chipciu