După ce finul lui Miron Mitrea, Eugen Nicolicea, a studiat dosarul naşului său, a venit rândul lui Adrian Năstase să primească acces la referatul procurorilor, în dosarul în care este cercetat. Astfel, fostul premier poate avea acces la informaţii, pe baza cărora avocaţii săi pot contracara planurile procurorilor, înainte ca dosarele să fi ajuns în instanţă.

Miza dosarului

Adrian Năstase a câştigat acest drept ieri, în urma unei decizii a raportorilor parlamentari care studiază dosarul său. „Dl Năstase a făcut o cerere să vadă referatul procurorilor, lucru care i s-a aprobat“, a afirmat Sergiu Andon (PC), preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor. Materialul de urmărire penală a lui Năstase conţine informaţii pe care procurorii le vor folosi ulterior în timpul anchetei. De asemenea, referatul conţine numele martorilor care urmează să fie citaţi în instanţă. De altfel, în scrisoare, fostul premier recunoaşte implicit că vrea să afle ce probe sunt în dosar.

Decizie iniţială încălcată

Tocmai pentru a proteja aceste date, procurorii nu i-au oferit lui Năstase acces la dosar, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut parlamentului să asigure confidenţialitatea documentelor trimise legislativului. În urmă cu câteva săptămâni, conducerea Camerei a decis că toţi deputaţii pot avea acces la dosarele lui Năstase şi Mitrea, mai puţin cei doi politicieni aflaţi în vizorul procurorilor. Subcomisia care analizează dosarul lui Năstase a avut ieri o primă şedinţă, iar Sergiu Andon a estimat că numai studierea documentelor va lua o săptămână.