Deputaţii au decis, ieri, cu 116 voturi „pentru” şi 100 „împotrivă”, că solicitarea procurorului general de a-i ridica imunitatea lui Năstase este inadmisibilă. Parlamentarii PSD, PNL şi UDMR care au sprijinit această soluţie au invocat motive de procedură: plenul Camerei Deputaţilor s-a mai pronunţat asupra dosarului „Zambaccian 1”, în august 2008, când a respins cererea de începere a urmăririi penale. De cealaltă parte a baricadei, PDL a susţinut poziţia procurorului general, de reluare a votului pe motiv că între timp Curtea Constituţională (CC) a modificat regulile în materie de imunitate.

Parlamentul sunt eu

Adrian Năstase a venit la tribună să vorbească despre propriile dosare “în numele parlamentului”. El a catalogat solicitarea Parchetului drept “o insultă ” pentru legislativ pentru că atacă principiul neretroactivităţii deciziilor CC. În schimb, şefa Camerei, Roberta Anastase, le-a cerut deputaţilor să-l trimită pe Năstase în faţa justiţiei pentru a îmbunătăţi imaginea parlamentarilor.

Războiul continuă

Spiritele nu s-au liniştit nici după votul din plen. PDL a cerut să se voteze şi cererea procurorului general, de începere a urmăririi penale a lui Năstase, în timp ce PSD a susţinut că votul nu se justifică din moment ce s-a hotărât că reluarea procedurilor este inadmisibilă.
 
După o ceartă de o oră, deputaţii au acceptat o soluţie de compromis înaintată de UDMR: să declare subiectul închis pentru moment, dar să ceară procurorului general să precizeze dacă dosarul de ieri este acelaşi cu cel din august 2008 sau este unul nou, aşa cum au susţinut deputaţii PDL.