Adrian Năstase mai câştigă o bătălie cu procurorii

Adrian Năstase mai câştigă o bătălie cu procurorii

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a retrimis Parchetului General, marţi seară, două dosare ale lui Adrian Năstase, invocând faptul că probele ajunse la parlament sunt lovite de nulitate, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Astfel, deputaţii se spală pe mâini de discutarea dosarelor în plen, în condiţiile în care o nouă decizie favorabilă lui Adrian Năstase ar provoca un scandal mediatic.   Coaliţie PSD-PC-PRM-PNL Decizia retrimiterii dosarelor - „Mătuşa Tamara“ şi „Zambaccian 2“ - a fost luată de deputaţii-juriş ti cu 16 voturi „pentru“ (PSD, PC, PRM şi majoritatea deputaţ ilor PNL) şi 5 „împotrivă“, aparţinând reprezentanţilor PDL şi lui Gheorghe Gabor (PNL), care a votat altfel decât colegii săi.

În consecinţă, deputaţii cer procurorului general să-i informeze dacă în dosare mai sunt şi alte probe, în afara celor trimise deja, pe care deputaţii nu le consideră suficient de concludente, acestea fiind lovite de nulitate printr-o decizie a ICCJ pe motive de procedură.

„Credem că este fie o reavoinţă din partea procurorului, fie s-a încercat inducerea în eroare a parlamentului şi a comisiei, care este foarte grav, toate converg către un singur lucru: DNA nu are probe, nu face decât să disjungă dintr-un dosar în altul, să creeze iluzia că au probe“, a susţinut vicepreşedintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache.   Deputatul PDL Daniel Buda l-a contrazis: „Noi am apreciat că aceste documente sunt suficiente, dar din păcate doar PDL a avut această părere, nu şi celelalte partide“, a spus el.   Acuzaţii de corupţie   Decizia de ieri se bazează pe o chestiune de procedură sesizată chiar de Adrian Năstase. Dosarul „Zambaccian 2“, în care Adrian Năstase (premier şi preşedinte al PSD în perioada 2000-2004) este acuzat de luare de mită, şantaj şi trafic de influenţă, a fost restituit la DNA pe 18 octombrie 2007.

ICCJ a decis restituirea după ce avocatul lui Năstase a invocat faptul că urmărirea penală s-a făcut fără avizul preşedintelui, parlamentului sau Camerei Deputaţilor, potrivit procedurii prevăzute de Legea răspunderii ministeriale.

Al doilea dosar restituit a fost „Mătuşa Tamara“, în care Năstase este acuzat de dare de mită. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat această decizie pe 30 octombrie 2007, pentru refacerea urmăririi penale.

Ne puteți urmări și pe Google News