Acolo sunt discreti si au in principal rolul de a ajuta si de a indruma.

Agentul de paza roman insa, in general, nu pazeste, ci stabileste reguli. Nu el a fost alocat unui petec de pamant, ci lui i-a fost daruit un mic regat in care sa faca legea.

Am vazut in Bucuresti agenti de paza in cofetarie (sa nu ti se urce eclerul la cap si sa faci scandal), la posta (de obicei, fermi organizatori ai cozii la plata facturilor) si chiar in biblioteca (sa nu care cumva sa fugi cu un Faulkner in san). In acelasi timp, la meciurile de fotbal orice individ in slapi poate ajunge nestingherit pe gazon.

Exista mai multe tipuri de cerberi particulari. Primul e paznicul de farmacie, un tip OK care se plictiseste de moarte si abia asteapta sa-ti cada in cap un raft de pansamente sterile ca sa intervina. Dispune, in general, de un fizic derutant si lasa impresia ca, in cazul unui asalt furios al populatiei dupa hidrocortizon acetat, ar avea nevoie la randul lui de un bodyguard.

Al doilea il reprezinta agentul cu muschi. Ca sa nu se indoiasca nimeni de cine e si de ce poate, umbla in tricouri mulate, fara maneci, si tine mereu bastonul la vedere. Merge leganat, ca un buldog inaltat pe doua picioare, si comunica pe un ton ridicat cu colegul sau din celalalt colt al cladirii. Comandoul terorist ce ar putea lua in orice clipa cu asalt magazinul de telefoane mobile pe care-l au in grija trebuie sa stie ca sunt vesnic gata de orice.

Varful de gama este insa bodyguardul de vedete. Protejeaza, in general, oameni cu care oricum n-ai vrea sa vorbesti. Daca te nimeresti, din greseala, pe langa blonda fara voce pe care o apara de fanii inexistenti sau pe langa secretarul de stat, pazit de parca e pe lista al-Qaida, vei asista la o schimbare uluitoare. Garda de corp isi va dubla brusc volumul prin incordare, apoi te poate matura ca pe-un pui de gaina, doar ca sa-si marcheze teritoriul.

E adevarat, nu toti sunt asa. Trebuie sa ne obisnuim insa cu gandul ca in Romania nu avem sefi doar in organigrama, ci peste tot. Totul e sa nu calci din greseala pe metrul patrat pe care isi desfasoara atotputernicia.

Comentati pe www.adriangeorgescu.ro