Evenimentul Zilei > Actualitate > Adevărul despre Coreea de Nord. Un evadat povestește tragedia cu care se confruntă populația
Adevărul despre Coreea de Nord. Un evadat povestește tragedia cu care se confruntă populația

Adevărul despre Coreea de Nord. Un evadat povestește tragedia cu care se confruntă populația

Coreea de Nord este expusă riscului de foamete dacă un dezastru natural similar cu recentele inundații lovește din nou țara, potrivit unui bărbat care a scăpat de statul totalitar.

Asta este situația îngrozitoare a alimentelor din statul lui Kim Jong-un, care i-a avertizat pe cetățeni că trebuie să mănânce mai puține alimente până când țara își poate redeschide granița cu China. În condițiile în care familiile din toată țara se luptă pentru mâncare, multora li s-a spus că ar putea atenua criza mâncând lebedele negre ale țării.

Timothy Cho a fugit din Coreea de Nord la vârsta de 17 ani. Acum locuiește în Denton, Manchester și lucrează pentru Open Doors, o organizație de caritate care sprijină creștinii persecutați din întreaga lume, inclusiv pe cei care trăiesc în regimurile totalitar. Open Doors estimează că 400.000 de nord-coreeni sunt creștini – aproximativ 1,5% din cei 26 de milioane de oameni.

Coreea de Nord depinde în mare măsură de importurile de alimente, dar o mare parte din produsele sale agricole au fost distruse în urma inundațiilor devastatoare din timpul verii. Cho a declarat pentru Express că se teme că un alt dezastru natural ar putea „distruge țara”. El sugerează că decesele ar putea depăși numărul estimat de trei milioane de oameni care au murit în timpul foametei din Coreea de Nord, între 1994 și 1998.

Cho, care nu a avut adăpost și care a fost torturat în închisoare înainte de a evada, crede că impactul unui dezastru natural post-Covid ar duce la o tragedie nespusă. „Dacă va avea loc un alt dezastru major, acesta va arunca țara în aer. Nu va exista vreo șansă de a supraviețui. Singurul mod în care ar putea supraviețui este dacă ar înceta să cheltuiască bani pentru dezvoltarea nucleară”.

Marșul Suferinței, a urmat căderii Uniunii Sovietice, care a lăsat țara fără ajutor, determinând dezertarea din Coreea de Nord. Părinții lui Cho au fugit, lăsându-l fără adăpost când era un băiat de doar nouă ani.

Triada întuneric-foamete-frig

În timpul verii, Kim Jong-un a recunoscut că deficitul de alimente „devenise tensionat”. Cel mai bun exemplu este printr-o creștere a prețurilor la alimentele de bază, cum ar fi porumbul, care și-a dublat prețul între decembrie 2020 și iunie 2021. Un kilogram de porumb – o alternativă mai puțin preferată, dar mai ieftină față de orez – a crescut la aproximativ 2 lire sterline.

Coreea de Nord se bazează pe importurile din China, dar acest lucru a fost afectat după ce China și-a închis granița cu Coreea de Nord din cauza pandemiei. Cho a adăugat: „Pentru moment, în decembrie, oamenii ar putea supraviețui. Însă, între februarie și martie, oamenii vor trebui să caute hrană. Cu excepția cazului în care Coreea de Nord va lua contact cu organizațiile internaționale, altfel nu văd o soluție valabilă pentru ca oamenii să aibă cu ce să se hrănească.”

„Nord-coreenii aveau probleme cu mult înainte de a începe pandemia. Criza COVID-19 nu a făcut decât să înrăutățească o situație proastă. Tractoarele, îngrășămintele, pesticidele și alte materiale nu mai sunt accesibile, acest lucru făcând producția de alimente și mai dificilă decât de obicei”, a spus Cho.

„ Importul de alimente, indiferent dacă este oficial sau ilegal, a fost blocat odată cu închiderea frontierelor din cauza COVID-19. Am văzut moartea poporului meu în fața ochilor de când încă eram copil. În continuare există izolare, foamete, lipsa luminii, opresiune și persecuție. Cu toate acestea, autoritățile nord-coreene continuă să spună: „Strângeți-vă cureaua și urmați-i pe dragii noștri lideri”.