Evenimentul Zilei > International > Dictatorul Kim Jong-un uimește planeta. Ce le-a interzis nord-coreenilor să poarte
Dictatorul Kim Jong-un uimește planeta. Ce le-a interzis nord-coreenilor să poarte

Dictatorul Kim Jong-un uimește planeta. Ce le-a interzis nord-coreenilor să poarte

Dictatorul din Coreea de Nord, Kim Jong-un, le-a interzis cetățenilor țării să poarte trenciuri din piele, după ce acest articol de îmbrăcăminte a devenit preferatul conducătorului „iubit”.

Haina a devenit foarte populară în rândul elitei nord-coreene după ce a fost purtată pentru prima dată de Kim Jong-un în 2019. A fost încă o metodă prin care unii – cei care și-au putut permite financiar – își arătau loialitatea față de liderul suprem. Numai că, au apărut și imitațiile. Poliția desfășoară acum razii pentru a-i depista și închide pe comercianții care le vând și pentru a confisca hainele de la oameni.

Prin purtarea hainelor de piele se subminează autoritatea „liderului suprem”

„Poliția spune că purtarea hainelor care o imită pe cea a liderului suprem este o „tendință impură de a contesta autoritatea celei mai înalte demnități”, a declarat o sursă locală pentru Radio Free Asia.

„Au ordonat oamenilor să nu poarte trenciuri de piele, deoarece face parte din directiva partidului să decidă cine le poate purta”.

Imitațiile au început să apară pentru prima dată în septembrie, când comerțul dintre China și Coreea de Nord a fost redeschis. Asta le-a permis comercianților să înceapă să achiziționeze piele sintetică din care să facă trenciuri.

Radio Free Asia spune că a intrat în posesia unui document de import care dovedește acest lucru.

Kim a apărut pentru prima dată într-o haină din piele în decembrie 2019, în perioada în care negocia cu Donald Trump un acord nuclear. Stilul vestimentar a fost remarcat de presa sud-coreeană, care a sugerat că liderul din Nord arată că dorește să se rupă de tradiție și să se promoveze într-o variantă modernă.

Până atunci, el s-a îmbrăcat doar în ținutele purtate de tatăl și bunicul său – fondatorul Coreei de Nord – cu jachete în stil Mao. Însă haina de piele a devenit un accesoriu preferat. Chiar și sora lui Kim, Kim Yo-Jong, a început să o poarte, dar și foarte mulți politicieni.

Deciziile absurde sunt la ordinea zilei în Coreea de Nord

Nu ar fi prima decizie absurdă luată în Coreea de Nord. În 2014, la trei ani după ce Kim a devenit șeful statului, bărbații aveau voie să se tundă doar așa cum era tuns Kim, dar 3 ani mai târziu acest lucru a fost interzis și niciun bărbat nu mai putea să aibă acceași freză ca și lider. Bărbații aveau voie să aleagă unul dintre 15 stiluri aprobate.

Coreea de Nord a introdus anul acesta și o lege cuprinzătoare care urmărește eliminarea oricărui tip de influență străină, pedepsind dur pe oricine este prins cu filme străine, îmbrăcăminte sau chiar tunsori. Măsura are ca principal scop menţinerea tineretului nord-coreean departe de tendinţele „decadente” ale Occidentului. Recent, un bărbat a fost condamnat la moarte pentru că a distribuit copii ale serialului Squid Game.