Acuzații grave de ingerință în alegerile prezidențiale din România aduse de fondatorul Telegram

Acuzații grave de ingerință în alegerile prezidențiale din România aduse de fondatorul TelegramPavel Durov. Sursa foto: instagram.com/durov/

Pavel Durov, fondatorul aplicației Telegram, afirmă că a respins o solicitare venită din partea unui guvern vest-european de a restricționa canalele conservatoare din România înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale. În trecut, Durov a fost inculpat în Franța pentru lipsa de moderare a conținutului infracțional.

Fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a anunțat duminică, 19 mai 2024, că a fost abordat de un guvern vest-european care i-a cerut să limiteze activitatea unor canale conservatoare din România, chiar în ziua în care în țară are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Declarația a fost făcută publică printr-un mesaj transmis direct pe platforma Telegram:

„Un guvern vest-european (...) a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare în România înaintea alegerilor prezidenţiale de astăzi. Am refuzat categoric. Telegram nu va restricţiona libertatea utilizatorilor români şi nici nu va impune blocaje pe canalele lor politice.”

Postarea a fost însoțită de o pictogramă cu o baghetă magică, gest interpretat de mulți utilizatori ca o aluzie la Franța – țară în care Durov a avut recent probleme juridice.

Identitatea țării nu a fost oficial dezvăluită de fondatorul Telegram

Pavel Durov nu a nominalizat explicit statul care ar fi formulat cererea, însă referințele simbolice au condus comentatorii și presa internațională către ipoteza că este vorba despre Franța.

Agenția de presă Reuters a relatat duminică, citând mesajul fondatorului Telegram, că Durov a respins „presiunile de a reduce la tăcere voci politice conservatoare” în România și a reafirmat angajamentul platformei față de libertatea de exprimare.

Context electoral tensionat în România

Mesajul lui Durov a apărut în ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. Campania electorală a fost marcată de controverse, inclusiv privind implicarea rețelelor sociale în propagarea mesajelor politice.

Platforma Telegram este cunoscută pentru gradul redus de moderare a conținutului. A fost frecvent utilizată în România de către politicieni, susținători și influenceri asociați cu partide conservatoare și naționaliste.

În această campanie, mai multe grupuri de comunicare de pe Telegram au fost folosite intens pentru distribuirea de mesaje electorale alternative la cele mainstream.

Telegram

Telegram. Sursa foto: Pixabay

Durov – acuzat în Franța pentru lipsa de moderare

Declarațiile lui Durov vin pe fondul unor acuzații anterioare formulate împotriva sa de către autoritățile franceze. Potrivit relatărilor publicate de AFP și Le Monde, fondatorul Telegram a fost arestat în august 2023 pe un aeroport din apropierea Parisului.

Ulterior, el a fost inculpat pentru presupusa lipsă de acțiune împotriva difuzării de conținut infracțional prin intermediul platformei sale. Acuzațiile au inclus răspândirea de materiale extremiste, apeluri la violență și rețele de crimă organizată care comunicau nestingherit prin aplicație.

În decembrie 2024, în fața magistraților francezi, Durov a recunoscut:

„Am devenit conștient de gravitatea acuzațiilor care planează asupra platformei mele. Mă angajez să îmbunătățesc sistemele de moderare pentru a împiedica utilizarea Telegram în scopuri criminale.”

S-a reîntors în Dubai după eliberarea de sub control judiciar

În martie 2025, autoritățile franceze i-au permis lui Pavel Durov să revină la Dubai. Acolo se află sediul companiei care operează Telegram. Durov deține mai multe cetățenii. Printre ele franceză, rusă și emirateză. Este considerat unul dintre cei mai influenți antreprenori din domeniul tehnologiei din afara Statelor Unite.

În ciuda promisiunilor făcute la Paris, Telegram continuă să opereze fără o politică de moderare agresivă. Ceea ce o face atractivă atât pentru mișcările disidente, cât și pentru grupuri controversate.