Acord istoric Turcia-Armenia

Acord istoric Turcia-Armenia

Turcia şi Armenia au anunţat, ieri, că au ajuns la un acord asupra unei „foi de parcurs”, pentru normalizarea relaţiei bilaterale după un secol de ostilitate, scrie Reuters.

Turcia nu are relaţii diplomatice cu Armenia şi a închis, în 1993, graniţa comună pentru a susţine Azerbaidjanul în plin conflict Baku-Erevan pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah.

Preşedintele Barack Obama a îndemnat, recent, Turcia să facă paşi spre reconciliere. Dezgheţul diplomatic Ankara-Erevan a venit anul trecut, când preşedintele turc, Abdullah Gul, a vizitat Armenia cu ocazia unui meci de fotbal între reprezentativele celor două ţări. Ieri, Ministerul turc de Externe a precizat că progresele înregistrate în cadrul discuţiilor mediate de Elveţia „creează o perspectivă pozitivă” pentru procesul de normalizare a relaţiilor.

Cele două părţi nu au precizat cum vor rezolva chestiunea masacrării armenilor în perioada Imperiului Otoman, în 1915, eveniment a cărui comemorare are loc azi. Turcia respinge noţiunea de genocid, invocată de Armenia şi recunoscută de Franţa, Canada şi de Parlamentul European.

Ne puteți urmări și pe Google News