Schema de personal a Inspecţiei Muncii urmează să fie suplimentată cu şapte posturi pentru ca instituţia să poată prelua în timp real de la 112 alertele legate de producerea unui accident ce pune în pericol securitatea şi sănătatea angajaţilor la locul de muncă, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere de Ministerul Muncii.
În plus, instituţia ar urma să „achiziţioneze centralizat, prin aparatul propriu, doar autoturismele şi serviciile de comunicaţii” necesare. Scopul este de a eficientiza procedurile de cercetare a evenimentelor semnalate prin apeluri la 112 care intră în competenţele Inspecţiei Muncii.
„Având în vedere obligaţiile rezultate din atribuţiile ce revin Inspecţiei Muncii privind cercetarea evenimentelor cu consecinţe grave şi necesitatea prezenţei la faţa locului a inspectorilor de muncă pentru constatarea stării de fapt, imediat după producerea unor astfel de evenimente, se impune conectarea instituţiei noastre la Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112”, se arată în proiectul de HG.
Potrivit specialiştilor din Ministerul Muncii, în prezent, „orice accident care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu”, ca şi alte situaţii de vătămare a unui salariat sunt comunicate inspectoratelor teritoriale de muncă, respectiv Inspecţiei Muncii pentru a stabili cauzele, vinovaţii şi măsurile ce trebuie luate.