Evenimentul Zilei > Actualitate > Absolvenți de facultate la 5 ani
Absolvenți de facultate la 5 ani

Absolvenți de facultate la 5 ani

Rectorul Universității din București, Ioan Pânzaru , le-a înmânat, vineri dimineață, primilor absolvenți ai ”Universității Copiilor România” diplomele de participare.

Cum ar arăta o universitate în care în loc de seminarii ai merge la un atelier, în loc de examene, ar fi jocuri, iar sesiunea nu ar fi decât pentru distracție? Aceasta există, chiar în București, și poartă numele de „Universitatea copiilor”, iar prima serie de absolvenți, cu vârste între 5 și 14 ani, deja și-a primit diplomele.
După două săptămâni petrecute în cadrul Facultăților de Geografie, Geologie și Geofizică, Biologie, Chimie, Fizică sau Litere, în care micuții au participat la diferite ateliere și jocuri, la sfârșitul acestei săptămâni a venit vremea să le fie răsplătită munca. Ceremonia de premiere a început cu un joc ”Georgiana spune”, a urmat rostirea jurământului lor, care s-a finalizat cu fraza edificatoare: „Jur să rămân copil!”. La final, rectorul UB, prof. univ. dr. Ioan Pânzaru le-a înmânat diplomele.
Inventatorii se formează în grădiniță
La sfârșit copii au avut parte de o surpriză. Fiecare dintre cei 60 de studenți ai Universității Copiilor a fost invitat pe scenă pentru a-și spune părerea despre proiect.
„Aș vrea să mai vin și la anul, să învăț și mai multe, și mai multe”, a spus emoționat unul dintre proaspeții absolvenți. ”A fost o perioadă frumoasă pe care o să mi-o amintesc cu plăcere”, a fost scurtul discurs al altui fost student. Totul s-a terminat cu un schimb de impresii, numere de telefon, adrese de e-mail, notate pe câte o coală lipită pe spatele tuturor sau pe tricourile participanților și ale îndrumătorilor.
Și aceștia din urmă au fost premiați pentru răbdarea de care au dat dovadă. Ei au primit „Diploma Aripa de Aur” din partea Asociației Mesagerul Sănătății. Aceștia, în mare parte studenți, i-au supravegheat pe cei mici și au aflat alături de ei lucruri noi despre substanțe chimice sau holograme.
Programul a cuprins și un modul de comunicare și jurnalism, astfel participanții au intrat în culisele Radio România Actualități și unii dintre ei chiar au vorbit „în eter”. Și atelierul de japoneză i-a încântat pe studenții precoce: „Am aflat lucruri interesante despre sărbătoarea florilor și despre bambus”.
Acest proiect, care încă este ”un bebeluș”, după cum a spus rectorul Universității Copiilor, Laura Lăcătuș, a avut ca scop promovarea sistemului universitar.
Mihai Clius, cel mai tânăr dintre absolvenți, în vârstă de cinci ani, și-a format deja o părere despre ce vrea să facă în viitor: „Vreau să devin inventator pentru că i-am promis lui mami că o să fac multe invenții.”