Abecedar bancar de liceu: cum să-ţi drămuieşti bugetul
- Andreea Archip
- 9 martie 2011, 23:57
Liceenii din toată ţara au la dispoziţie, de astăzi, un ghid realizat de experţi de pe piaţa bancară, din care pot învăţa cum să-şi administreze banii de buzunar şi cum să colaboreze cu o bancă.
Bani pentru McDonald’s, pentru o ieşire la cinema, pentru adidaşi ultimul răcnet ori pentru cărţi. Toţi pot fi trecuţi pe lista de cheltuieli lunare ale elevilor. Cât despre venituri, acestea par să nu fie, în general, foarte consistente: banii de buzunar de la părinţi, banii-cadou de la bunici, orele de babysitting cu fetiţa vecinei de bloc.
Cum să-şi drămuiască mica avere din puşculiţă astfel încât să nu ajungă să împrumute de la colegi sau chiar în nefericitul stadiu de faliment personal a fost prima lecţie pe care au primit-o elevii în cadrul proiectului "ABCdar bancar".
Şi au avut oportunitatea ca lecţia să le fie predată ieri, chiar de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, la sediul administrativ al băncii din Capitală.
"E în regulă să iau un credit pentru vacanţă?"
Primii elevi care au învăţat despre "Buget" au fost de la Liceul Internaţional din Bucureşti şi de la Colegiul Tehnic de Arhitectură şi Lucrări Publice "I.N. Socolescu". Vor urma alţi aproape 1.000 de copii din 34 de oraşe din toată ţara, care vor învăţa despre cum să nu se întindă mai mult decât le permite buzunarul.
"Nu merge principiul după care dacă am bani în buzunar cheltuiesc, dacă nu am bani nu cheltuiesc. Ştim că nu toţi oamenii care spun că sunt bogaţi sunt mereu bogaţi. Unii îşi iau o maşină scumpă doar ca să vadă vecinii că sunt bogaţi. E în regulă să iei un credit ca să pleci în vacanţă?", vine întrebarea lui Steven van Groningen. Răspunsul unanim al elevilor este "nu".
"Am constatat că sunt persoane care fac un credit ca să plece în vacanţă şi, când se întorc, plătesc rate. Ideal este să planifici o vacanţă din timp şi să economiseşti", este sfatul bancherului.
Un alt îndemn pe care îl dă preşedintele Raiffeisen este ca elevii să noteze pe ce cheltuiesc banii. "Asta mi-a spus tatăl meu, care este tot bancher, când eram student şi mă plângeam că nu-mi ajung banii primiţi de-acasă. Am lucrat pentru bani în plus, dar tot nu-mi a jungeau şi am început să pun pe hârtie. Fără să scrii exact ajungi, la sfârşitul lunii, să nu ştii pe ce s-au dus banii", spune Van Groningen.
Andreea nu s-a gândit niciodată câţi bani cheltuieşte pe lună şi nici n-a făcut vreodată vreo balanţă cheltuieli-venituri. "Nu primesc o anumită sumă de la părinţi, ci, atunci când am nevoi, ştiu eu... să ies cu prieteni, cer câte 10 lei. Dacă vreau să-mi cumpăr ceva, strâng din ce-mi dau bunicii cu diverse ocazii şi mai cer de la ai mei dacă nu-mi ajung", explică fata.
Există însă şi liceeni întreprinzători. "Eu licitez pe un site. Cumpăr când e ieftin, vând când e scump şi mă descurc", explică un elev care pare să fi înţeles cum stă treaba cu câştigurile.
Deşi au priceput lecţia, alţi liceeni sunt mai sceptici: "Ce să economisim, 2 lei?", îşi spun între ei. La sfârşitul lecţiei, după ce au rezolvat şi câteva teme din "ABCdarul bancar", Steven van Groningen mai aruncă o informaţie, mai potrivită pentru părinţii copiilor: "Eu îmi ţin economiile în lei".
Elevii nu prea se pricep la bani
Copiii şi tinerii nu ştiu foarte bine cum să-şi gestioneze veniturile, potrivit studiilor realizate la nivel global. "Tinerii nu prea au noţiuni de economisire sau de gestionare a bugetului şi, de cele mai multe ori, acest lucru este cauzat de faptul că nu există o conlucrare în această privinţă în familie. De aceea, prin aceste lecţii, vor învăţa cum să lucreze cu banii şi, în a doua parte, se trece la lucrul cu băncile, pentru ca elevii să înveţe devreme cum să lucreze cu o bancă", a explicat Ştefania Pop, CEO la Junior Achievement România.
"Elevul trebuie să ştie când să apeleze la o bancă şi pentru ce. În criză, am observat cât de multe persoane nu şi-au gestionat bine împrumuturile. Înainte de criză, mergeau la băncile care le dădeau cel mai mare împrumut", a specificat şi preşedintele Raiffeisen.
"Nu merge principiul după care dacă am bani cheltuiesc, dacă nu am nu cheltuiesc.", STEVEN VAN GRONINGEN, preşedinte Raiffeisen Bank România