În urmă cu cinci luni, Olimpia Anastase, 58 de ani, s-a dus la medic pentru a scăpa de ridurile din jurul ochilor şi pentru o corectare a "şanţurilor" din jurul gurii.
Întoarsă în ţară după 20 de ani petrecuţi în Franţa, unde a predat limba engleză, femeia plănuia să deschidă un club de stand-up comedy, în care să joace chiar ea.
"Ştiam că publicul căruia mă adresez are 18-28 de ani, aşa că m-am hotărât să scap de riduri să mă apropii puţin de vârsta lor", plănuia Olimpia.
A mers la clinica Nordestetica din Bucureşti, unde medicul Dan Calotă i-a administrat o injecţie cu un produs ce conţine acid hialuronic, care ar fi trebuit să-i atenueze ridurile din jurul ochilor.
Era o procedură simplă, iar rezultatele aveau să se vadă imediat, după cum i-a spus medicul. Preţul plătit a fost de 600 de euro.
"Mergeam noaptea la cumpărături, la non-stop, cu ochelari la ochi"
În schimb, s-a ales cu o reacţie atipică şi cu "pungi" sub ochi, care nu au trecut nici astăzi. La două săptămâni, femeia s-a întors la medic. "Două săptămâni am stat închisă în casă, mergeam noaptea la cumpărături într-un non-stop, cu ochelari la ochi. Când m-am dus iar la doctor, mi-a zis că va trece, dar că nu ştie în cât timp. Mi-a sugerat o altă injecţie, dar fără nicio garanţie, şi mi-a zis că mi-o face doar dacă semnez că e pe propria răspundere. Nu am semnat nimic, mi-a fost frică. A venit să mă vadă şi un alt doctor, care a recomandat să nu mai fac nicio intervenţie pentru că există riscul să rămân cu «delureţe»", susţine femeia.
În acel moment, i-a declarat război deschis medicului. A solicitat expertiză medico-legală de la Institutul Naţional de Medicină Legală (IML), a făcut plângere la Poliţie şi s-a dus şi la profesorul Ioan Lascăr, şeful clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Urgenţă "Floreasca" din Bucureşti, care i-a confirmat în scris că edemul a fost cauzat de injecţia pe bază de acid hialuronic.
Prof. dr. Ioan Lascăr: "Nu este un caz izolat"
Profesorul Ioan Lascăr a precizat pentru EVZ că astfel de cazuri nu sunt izolate. "Văd frecvent astfel de incidente şi sunt situaţii delicate. E iluzoriu să-i garantezi pacientului că, odată apărute acele umflături, scapă în totalitate de ele", spune doctorul Lascăr.
Medicul explică faptul că un produs cu acid hialuronic "se vrea a fi substitut al unui produs volumetric natural. Utilizarea unui astfel de produs, în cele mai multe cazuri, nu generează reacţii de intoleranţă, însă unele pot genera reacţii particulare".
Medicul Dan Calotă de la Nordestetica a refuzat să răspundă întrebărilor EVZ cu privire la acest caz şi ne-a sugerat să stăm de vorbă cu avocatul.
"Nu există deocamdată nicio sentinţă şi nicio vină. Aşteptăm să fim citaţi", a spus avocatul medicului, Victor Bogdan. Conform acestuia, intervenţia la care a fost supusă pacienta a fost "una simplă, ca oricare alta, însă organismul a reacţionat altfel".
Un prim raport făcut de IML arată că starea pacientei se poate datora unuia dintre următorii factori: "tehnică medico-chirurgicală deficitară, caracteristici/ proprietăţi inadecvate ale substanţelor folosite, reacţie particulară/individuală de răspuns a organismului la prezenţa substanţelor folosite, posibila nerespectare de către pacientă (parţial sau total) a recomandărilor medicale post-intervenţie".
În final, raportul IML arată: "În aceste condiţii, nu se poate stabili din punct de vedere medico- legal o legătură de cauzalitate între unul sau mai mulţi posibili factori din cei enumeraţi şi prejudiciul existent în stadiul actual, cuantificabil în zile de îngrijiri medicale". Cu alte cuvinte, concluzia e în coadă de peşte.
"Pentru ei, dacă moare unu, mortul e de vină"
Olimpia va merge mai departe, în instanţă, iar pentru asta are nevoie de un nou raport de la IML, mai concludent.
"Vreau ca medicul să fie pedepsit, să nu mai facă altora ceea ce mi-a făcut mie. Îi cer daune morale şi materiale", spune ea. Totuşi, la Colegiul Medicilor nu are de gând să se plângă.
"În ei nu am încredere. Pentru ei, dacă moare unu, mortul e de vină", e vehementă femeia. Avocatul medicului spune că miza scandalului pe care l-a iscat pacienta sunt banii şi că femeia a solicitat 7.000 de euro pentru aplanarea conflictului.
Olimpia Anastase admite că vrea şi bani, spunând că a pierdut mult din cauza intervenţiei nereuşite, afacerea ei fiind pe butuci.
"Am deschis clubul de stand-up comedy, dar plătesc actori să joace. Cum să joc eu, cu astea la ochi? Că nu râde nimeni.”
OLIMPIA ANASTASE, "victima" unei injecţii cu acid hialuronic