A opta minune a lumii

A opta minune a lumii

PREMIERĂ. National Geographic prezintă, de la ora 21.00, un documentar despre "Armata de teracotă" descoperită într-o provincie a Chinei

Realizat în 2010 de către A Natural History New Zealand Limited and Shanxi TV pentru National Geographic, filmul aduce noutăţi legate de extraordinara armată de teracotă descoperită în China.

Arheologii încearcă să descopere cum au putut chinezii antici să facă ceea ce nu s-a făcut vreodată... să creeze o armată de 8.000 de oameni din teracotă. Acum, cu ajutorul ştiinţei secolului al XXI-lea, s-au descoperit amănunte extraordinare, care "aruncă în aer" imaginea noastră despre această minune a lumii. În 221 î.C. , în Mexic, oraşul Teotihuacan cunoştea o dezvoltare spectaculoasă, fapt care a făcut să rămână în istorie ca cel mai mare oraş antic de pe continentul american.

În aceeaşi perioadă, în Alexandria lua naştere cunoscutul Far (înalt de 130 de metri), una dintre cele mai înalte construcţii din lume. În China, o echipă de muncitori porneşte să realizeze una dintre cele mai mari creaţii ale omenirii. După două mii de ani, în 1974, câţiva ţărani care săpau puţuri în zona oraşului Xian descoperă fragmente din ceea ce s-a dovedit a fi o armată de 8.000 de oameni din teracotă: infanterişti, arcaşi, generali şi cavalerişti.

Primul împărat al Chinei unificate

Armata a fost descoperită într-una dintre gropile mausoleului primului împărat al dinastiei Qin. Qinshihuangdi a fost primul împărat al societăţii feudale din China. El a realizat pentru prima dată unificarea ţării, a adoptat o serie de măsuri menite să promoveze dezvoltarea societăţii, economiei şi culturii, a impus o monedă unică şi a realizat o uniformizare a limbii scrise şi a unităţilor de măsură: lungime, greutate şi volum.

Cel mai important, a construit marele Zid Chinezesc pentru apărarea de invaziile triburilor nomade dinspre nord. Primul împărat şi-a dorit ca dominaţia lui să continue şi după moarte şi astfel a ordonat construcţia acestui mausoleu. Datorită valorii istorice deosebite, în 1987, mausoleul Qinshihuangdi şi armata sa din teracotă au fost declarate de UNESCO patrimoniu cultural universal. British Museum îşi datorează mare parte din popularitate expoziţiei "Primul împărat: armata de teracotă din China", care, la momentul expunerii, a trezit un interes egalat doar de prezentarea în public a măştii din aur a lui Tutankamon, în 1972.

Nici regizorii de la Hollywood nu au rezistat faimei de care se bucură această operă monumentală şi, în 2008, ajutaţi de efecte speciale, au "trezit la viaţă" luptătorii împăratului în filmul "Mumia 3: Mormântul Împăratului Dragon".

Ne puteți urmări și pe Google News