A murit Pina Bausch

A murit Pina Bausch

Renumita coregrafă germană Pina Bausch a încetat din viaţă ieri, la vârsta de 68 de ani.

Balerină şi coregrafă, Pina Bausch a fost considerată una dintre cele mai importante figuri ale dansului modern german. A devenit celebră pentru coregrafiile ei care amestecau umorul cu tristeţea. Piesele ei erau o simbioză între acţiune şi dialog, care lăsau de cele mai multe ori o impresie suprarealistă.

Pina Bausch s-a născut pe 27 iulie 1940 în Solingen, Germania.Remarcându-se prin talentul şi flexibilitatea ieşită din comun, Pina a  început să danseze de la o varstă fragedă, la Academia Folkwang, din Essen, sub îndrumarea lui Kurt Jooss (unul dintre fondatorii dansului expresionist german). În 1962, a debutat la Academia de Balet Folkwang cu „Fragment”, prima piesă cu coregrafia semnată de Bausch. Aceasta a fost urmată de alte piese scurte precum „In the Wind of Time”, care a câstigat primul loc la Competiţia Internaţională de Coregrafie din Köln.

 „Nu vreau sa imit pe nimeni”  Bausch era în căutarea unei forme proprii de exprimare şi era foarte strictă în privinţa mişcărilor pe care le folosea în coregrafie: „Nu vreau sa imit pe nimeni”, a spus ea. „Orice mişcare pe care o stiu deja, nu vreau să o mai folosesc”, declara ea. În 1969, şi-a înlocuit îndrumătorul în postul de director artistic al Academiei. Din 1973 a fost director de balet al operei din  Wuppertal. În 1983, ea a jucat rolul principesei Lherimia în  filmul lui Federico Fellini „And the Ship Sails On” (Şi corabia înaintează).În 2008 ea a primit prestigiosul premiu Goethe pentru literatură.   „O revelatie”, pentru Almodovar

Regizorul spaniol Pedro Almodovar a laudat-o, spunând despre ea că este „o revelatie care l-a inspirat întotdeauna”. A lucrat cu Almodovar în 2002 la filmul „Vorbeşte cu ea“, iar regizorul a povestit că se înţelegeau „ artistic, cât şi personal”.

Cu vesnica ei ţigară în mână şi un zâmbet inconfundabil, Pina Bausch a marcat un moment decisiv în dansul contemporan pentru  „ultimul sfert al secolului trecut”.

„Pina era foarte feminină şi foarte senzuală. Era o sursă constantă de plăcere. A aprins  sentimente foarte diferite în mine şi m-a inspirat intotdeauna”, a subliniat Almodovar. 

Ne puteți urmări și pe Google News