"Nunta Cosmică" a lui Sabin Bălaşa a scăpat de inhibiţii
- Vladimir Tism ăneanu
- 30 iulie 2010, 20:59
Fresca de la fostul Hotel Bucureşti, căreia comuniştii au vrut să-i îmbrace nudurile cu costume populare, a fost restaurată cu aportul substanţial al fiului artistului.
"Nunta Cosmică", una dintre lucrările de referinţă ale lui Sabin Bălaşa, poate cel mai cunoscut pictor al "epocii Ceauşescu", a fost restaurată şi redată publicului. Printre cei care şi-au adus aportul substanţial la refacerea frescei, deteriorată în timpul renovării fostului Hotel Bucureşti (actualul Radisson Blue) a fost chiar Tudor Bălaşa, fiul artistului.
Evenimentul a avut loc pe 28 iulie, la mai bine de doi ani de la trecerea în nefiinţă a lui Sabin Bălaşa, chiar în foaierul hotelului situat în centrul Capitalei, unde în urmă cu aproape trei decenii pictorul realiza celebrele nuduri care au stârnit controverse între artişti şi nomenclatura co mu nistă.
Refăcută după aproape trei decenii
Opera murală - o transpunere plastică care, potrivit criticului de artă Mircea Deac, îmbină scena nunţii din "Balada Mioriţa" cu scene din "Balada meşterului Manole" - a fost realizată în 1982. Ea a devenit celebră atât printre artişti, cât şi pentru autorităţile comuniste, revoltate de goliciunea nudurilor. Cu greu au fost convinşi oamenii nomenclaturii de importanţa operei, ei ţinând morţiş să "îmbrace" personajele în costume populare.
Despre importanţa acesteia, Mircea Deac a declarat: "Artistul a folosit albastrul de Jupiter, culoare ce reprezintă Cosmosul. De altfel, această imagine a Cosmosului care domină totul l-a dominat şi pe Sabin Bălaşa. El obişnuia să spună: «Viaţa mea e un abis iar ceea ce pictez e mintea mea»".
"E meritul străinilor"
Tudor Bălaşa, fiul celebrului pictor, cel care a repictat parţile din "Nunta Cosmică" afectate de lucrările de restaurare, a declarat că "lucrul cel mai greu a fost să mă identific cu starea de spirit a tatălui meu, cu ce simţea el atunci când realiza pictura pentru a o reproduce întocmai".
Întreaga restaurare a fost realizată de o echipă condusă de Anca Nicolaescu şi a durat patru luni. Opera de artă a fost restaurată după ce propietarii lanţului hotelier au hotărât să investească 110.000 de euro.
"E meritul lor (administratorilor - n.r.). Dacă nu intra pe mâna acestor oameni, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat", a spus Tudor Bălaşa. "Este un gest de mare grandoare pentru un mare artist", a subliniat, la rândul lui, Mircea Deac.
De altfel, "Nunta Cosmică" este singura operă de artă de acest gen aflată în hotelurile ce aparţin acestui lanţ, fapt recunoscut chiar de Ali Ylmaz Yldirimlar, director general al Radisson SAS.
CONTROVERSE
Un artist plastic contestat şi apreciat totodată Sabin Bălaşa a fost considerat artistul de casă al familiei Ceauşescu, el a realizat lucrări care aveau în prim-plan cuplul dictatorial. Cu toate acestea, şi după căderea regimului comunist, el a continuat să fie apreciat. La licitaţii este unul dintre pictorii contemporani cel mai bine cotat.
"Abia la doi ani după trecerea în eternitate a început să fie remarcat la adevărata lui valoare", constata fiul acestuia, Tudor.
- Cele mai faimoase fresce ale lui Sabin Bălaşa decorează Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi ("Elogiul tinereţii"). Cele mai cunoscute tablouri ale sale sunt "Tinereţe", "Solemnitate", "Orgoliul", "Exodus", "Luntraşul", "Luceafărul", "Himera", "Miracol", "Seniorii", "Atlantida", "Dimineaţa planetei", "Comete", "Icarus".
- A luat multe premii precum Medalia de Aur a Concursului European de Pictură de la Pescara, Italia (1965), iar pentru filme a obţinut Pelicanul de Argint Mamaia (1966, 1968) şi Premiul ACIN (1971).