Republica Moldova. Mari probleme financiare la Calea Ferată. 5.000 de angajați, neplătiți

Republica Moldova. Mari probleme financiare la Calea Ferată. 5.000 de angajați, neplătiți sursa: radiomoldova.md

Republica Moldova. Sunt mari probleme financiare la Calea Ferată din Republica Moldova. De patru luni, aproximativ 5.000 de angajați lucrează, dar nu și-au încasat salariile. Este vorba despre o sumă de restanțe ce ajunge la valoarea de 130 de milioane de lei.

Directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, a explicat că oficialii companiei caută soluții pentru a rezolva cât mai repede situația. Unele active ale întreprinderii ar urma să fie scoase la licitație, iar din banii obținuți să fie achitate salariile angajaților.

Salarii neachitate de patru luni la Căile Ferate din Republica Moldova

Angajat al nodului feroviar din Basarabeasca, Veaceslav Bugai spune că nu mai poate supraviețui de la zi la zi din cauza lipsurilor financiare.

Salarii

Salarii. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Ultima dată mi-au plătit pentru luna ianuarie în iunie. Este groaznic. Mai rău de atât deja nu poate fi. Mi-au tăiat deja gazul și lumina. Cei de la telefonie ne-au trimis amenzi, au întrerupt contractele cu noi. Cu ce să plătim? Nu e clar cum să trăim. Săpăm gropi, spălăm toalete, facem tot ce este posibil ca să putem câștiga un ban să hrănim copiii”, a spus angajatul neplătit de patru luni, conform radiomoldova.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este foarte trist că așa întreprindere precum Calea Ferată a Moldovei a ajuns să nu trebuiască nimănui. Este foarte greu, este dureros și obijduitor. În special pentru feroviari. Să lucrezi atâta timp și la final. Sunt întârzieri de salariu. Au promis că va fi. Așteptăm vremuri mai bune”. A mai vorbit, pentru sursa citată, un alt angajat al Căilor Ferate din Moldova.

Ce soluții disperate caută oficialii

Roman Cojuhari, cel care ocupă funcția de director al Agenției Proprietății Publice, recunoaște că situația este una pe cât de dificilă, pe atât de neplăcută.

„Suntem la etapa de a achita salariile pentru luna martie, respectiv datoriile care sunt la salariu sunt pe trei luni și jumate.

Săptămânal discut cu directorul de la întreprindere și ne străduim să întreprindem toate măsurile pentru a redresa situația. Am rugat să fie prezentată și o listă de clădiri, de active care pot fi date în arendă și valorificate”, a explicat oficialul.

Revista presei