Salariul minim european. Criteriile care stabilesc veniturile angajaților

Salariul minim european. Criteriile care stabilesc veniturile angajațilorSursa Foto: Arhiva EVZ

România trebuie să adopte salariul minim european în cel mai scurt timp, potrivit unei Directive europene, însă, valaorea acestuia nu va fi la nivelul celorlalte state din Uniunea Europeană. Comisarul european pentru  locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, spune că salariul mimim eueropean se stabilește în funcție de mai multe criterii sociale și economice.

Salariul minim european. Cum se stabilește valoarea acestuia

Codul Muncii se modifică

Codul Muncii se modifică Sursa foto: Dreamstime

Astfel. țările care au deja salariiul minim brut pe economie foarte mic, trebuie să analizeze costul de trai, valoarea salariului mediu și capacitatea financiară de a crește veniturile angajaților, în mod treptat, așa cum prevede Directiva europeană. Prin urmare, aceste criterii pot fi diferite, în funcție de situația economică a fiecărei țări.

„Salariul minim trebuie adaptat, într-o creștere făcut în mod regulat. Această creștere trebuie să fie influențată de costul de trai, dar și de salariul mediu. Astfel, se creează o dinamică pentru creșterea salariului minim. Nu este totul despre salariul minim. Nu aș spune că toată lumea trebuie să fie la nivelul salariului minim, dar salariile trebuie să fie îmbunătățite”, a menționat Nicolas Schmit, pentru PRO TV. 

Implementarea salariului minim european în România ar putea să-i aducă înapoi în țară pe românii care au plecat din cauza veniturilor mici, a explicat sursa citată.

Prin urmare, cele 21 de state membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare  trebuie să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), țările membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.

România, cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeană

Portofel, scumpiri semnificative

Creșterea prețurilor. Sursa foto: Fizkes | Dreamstime.com

Țara noastră se clasifică printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim, pe locul 20 din 22, cu un salariu de puțin peste 600 de euro, doar înaintea Ungariei și Bulgariei. Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 EUR), Irlanda (1.775 EUR), Țările de Jos (1.756 EUR), Germania (1.744 EUR) și Franța (1.646 EUR).

 

Ne puteți urmări și pe Google News