Salariul minim european, introdus în România. Câți bani ar urma să primească angajații

Salariul minim european, introdus în România. Câți bani ar urma să primească angajații Veniturile totale obținute de ONG-uri au fost de peste 21 miliarde de lei la finalul anului 2022. Sursa Foto: Facebook

Partidul Social Democrat își propune să implementeze salariul minim european în România, până la sfârșitul anului 2024. Social-democrații vor, de asemenea, să găsească o metodă sustenabilă  pentru creșterea salariului minim în România în fiecare an.

Salariul minim european. Câți bani ar urma să primească angajații români

Bugetari

Sursa foto: Dreamstime.com

În fapt, Parlamentul European a adoptat o Directivă privind salariul minim și pensia minimă în Uniunea Europeană, în urmă cu doi, Astfel, salariul minim ar trebui să reprezinte 60% din din salariul mediu brut. De asemenea, prin această Directivă, se solicită indexări periodice pentru a se asigura că nivelurile de salarizare rămân actualizate

Conform Euronews.com, Directiva  UE privind salariul minim trebuie să intre în vigoare până la data de 15 noiembrie 2024.

Prin urmare, cele 21 de state membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare  trebuie să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), țările membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor”, a transmis PSD.

Mulți dintre români nu câștigă nici măcar echivalentul a 1000 de euro lunar

Analiștii financiari spun că e criză economică în România.

Sursa foto: Pixabay

Statisticile europene arată că, românii (cu sau fără studii superioare, calificați pentru posturile ocupate)nu câștigă lunar nici măcar echivalentul a 1000 de euro lunar.

Mai exact,  statul nostru se clasifică printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim, pe locul 20 din 22, cu un salariu de puțin peste 600 de euro, doar înaintea Ungariei și Bulgariei. Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 EUR), Irlanda (1.775 EUR), Țările de Jos (1.756 EUR), Germania (1.744 EUR) și Franța (1.646 EUR).