Ce măsuri pregătește Guvernul pentru românii cu salariu minim pe economie

Ce măsuri pregătește Guvernul pentru românii cu salariu minim pe economie Patronii care nu respectă legea vor fi sancționați Sursa foto: EVZ

De cinci ani de zile, numărul românilor care sunt plătiți cu salariul minim pe economie se află în creștere. Fenomenul implică și un alt aspect, anume munca la gri sau munca declarată parțial, care este raportată de cele mai multe ori în cazul celor plătiți, în cartea de muncă, cu salariul minim pe economie, potrivit autorităților.

Munca la gri ia amploare în domenii diverse, de la construcții și agricultură până la avocatura și notariat. Ministerul Muncii a anunțat că un număr de 900 de inspectori vor merge pe teren pentru a efectua controale în acest sens care vor viza, în primul rând, firmele din servicii, construcții, pază, notariat și agricultură.

Angajatorii, luați la puricat de inspectori. Ce măsuri se pregătesc pentru cei cu salariul minim pe economie

„Salariatul, în momentul în care se va merge cu fisa de identificare, va declara salariul pe care îl primeşte în mână. Şi ulterior noi vom confrunta cu ce există în statutul de plată, cu ce există în contractele de muncă şi acolo ne vom da seama dacă se încalcă legea sau nu”, a declarat Danteș-Nicolae Bratu, inspector general de stat în cadrul Inspecţiei Muncii.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că una dintre soluțiile în acest sens ar fi schimbarea legislației prin care angajatorii trebuie să dea cu subsemnatul. „Să definim munca subdeclarată, să o introducem contravenţie plătită de către angajator în Codul Muncii, astfel încât omul să aibă responsabilitatea declaraţiilor pe care le face în fata inspectorului muncii”, a spus Raluca Turcan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul angajaților cu salariu minim pe economie a crescut de 10 ori 

Numărul angajaților din România care sunt plătiți, în cartea de muncă, cu salariul minim pe economie a crescut, în ultimii cinci ani de zile, de zece ori. În total, în țară sunt 1, 6 milioane de angajați care încasează 1.400 lei net lunar.

În realitate, însă, potrivit Ministerului Muncii, o bună parte dintre aceștia primesc mai mulți bani în mână, deoarece angajatorii preferă să plătească taxe mai mici.

„Nivelul de taxare din România este de 1,6 deci de la net la brut trebuie să punem peste 60% taxe şi atunci evident că există această tentaţie, evident că povara taxelor este una consistentă pentru angajatori”, a spus un specialist în Resurse Umane.

Cele mai mici salarii nete sunt în industria ospitalităţii şi în agricultură, respectiv 1800 şi 2000 de lei.

„Zero taxe pe salariul minim pe economie înseamnă că la angajaţi, în loc să ai la cei care lucrează cu 1380 de lei salariu minim pe economie, practic vor încasa 2300 de lei, pentru că, în mare parte, toţi aceşti bani se vor duce către angajaţi”, s-a exprimat Daniel Mischie, preşedintele HORA, potrivit stirileprotv.

Şi munca la negru este taxată de autorități. Inspectorii de muncă au oferit sancțiuni, de la începutul anului, în valoare de peste 51 de milioane de lei, în mare parte pentru munca nedeclarată.