Inspectori de muncă, luați la bătaie în timpul controlului! S-au dat amenzi de milioane

Inspectori de muncă, luați la bătaie în timpul controlului! S-au dat amenzi de milioane

În urma unor acţiuni de control desfăşurate recent, au fost depistate sute de persoane care lucrau la negru și a plouat cu amenzi drastice. Au existat însă și cazuri când inspectorii au fost agresați de către cei pe care îi controlau.

Inspecţia Muncii a aplicat amenzi în valoare de 3,233 milioane de lei în urma controalelor desfășurate în perioada 19- 24 octombrie 2020,

Din această sumă, 3,168 milioane de lei au reprezentat sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, potrivit unui comunicat al instituţiei remis luni Agerpres.

În urma controalelor efectuate de inspectorii de muncă, au fost depistate 203 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Totodată, au fost aplicate 1.605 avertismente şi au fost dispuse 3.539 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma acţiunilor de control efectuate de inspectorii de muncă, în scopul prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 19 - 24 octombrie 2020, au fost aplicate 184 de sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare totală de 65.000 lei. Din 1.814 angajatori controlaţi, au fost sancţionaţi 131 şi s-au dispus 215 măsuri de remediere a neconformităţilor.

La Brașov s-a lăsat cu bătaie "După cum am mai subliniat, activitatea inspectorilor de muncă presupune un efort considerabil, ţinând cont de riscurile asumate şi de condiţiile deloc confortabile în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent de ziua din săptămână, de oră sau de vremea de afară, expunându-se, uneori, la agresiuni din partea celor controlaţi care se ştiu în afara legii.

Cel mai recent caz de acest fel este acela de săptămâna trecută, când doi inspectori de muncă din cadrul ITM Braşov au fost agresaţi fizic şi verbal în timp ce efectuau un control care viza identificarea cazurilor de muncă nedeclarată. Aceste situaţii sunt regretabile, iar oamenii trebuie să înţeleagă că inspectorul de muncă acţionează responsabil, ca un factor de echilibru între angajaţi şi angajatori, pentru un mediu de muncă decent şi în deplină siguranţă", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Dispare Inspecția Muncii?

La începutul lunii octombrie, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, spunea că a realizat o evaluare cu privire la Inspecţia Muncii, iar rezultatele ar indica faptul că această instituţie nu mai are cum să fie reformată. Soluţia ar fi, potrivit ministrului, desfiinţarea şi reînfiinţarea cu o altă organigramă şi concursuri pentru posturile cheie.