Evenimentul Zilei > Actualitate > A plouat cu amenzii în luna iulie, după ce inspectorii au ieșit pe teren
A plouat cu amenzii în luna iulie, după ce inspectorii au ieșit pe teren

A plouat cu amenzii în luna iulie, după ce inspectorii au ieșit pe teren

Un bilanț arată că luna trecută angajatorii din București au fost amendați drastic.

Inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de peste 2,3 milioane de lei în urma a mai mult de 950 de controale efectuate în luna iulie la angajatori de pe raza Municipiului Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti.

Cu ocazia verificărilor efectuate, echipele de control ale ITM Bucureşti au constatat şi faptul că 106 persoane prestau activitate fără forme legale de angajare.

Valoarea amenzilor aplicate a fost de 2.300.500 lei, fiind dispuse în acelaşi timp 12 sistări de activitate pentru nereguli în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

De asemenea, în cadrul acţiunilor de control au fost aplicate 700 de avertismente, lucru care arată şi caracterul preventiv al acţiunilor desfăşurate.

„Facem precizarea că au fost verificate şi prevederile legale privind respectarea măsurilor stabilite şi dispuse prin acte normative privind protecţia împotriva SARS-COV-2, precum şi acordarea de facilităţi conform ordonanţei de urgenţă nr. 99 din anul 2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Acţiunile de acest gen se încadrează în strategia de acţiune a I.T.M. Bucureşti privind Combaterea Muncii nedeclarate şi identificarea abaterilor în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii instituţiei notează că acţiunile desfăşurate s-au realizat cu respectarea tuturor măsurilor stabilite şi dispuse prin acte normative privind protecţia împotriva SARS-COV-2, conform Agerpres.

Tot în luna iulie, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, le transmitea celor de la ITM că ar trebui să iasă mai mult pe teren. „Aş vrea ca toţi inspectorii şefi să fie cu echipele lor pe teren. Daţi un exemplu personal, mergeţi cu aceste echipe, mergeţi în vizite neanunţate, în sensul în care vă cer să terminaţi cu practicile de sunat pe telefon şi atenţionat persoana la care vă duceţi în control.

Vă rog să înceteze orice fel de practică despre care am cunoştinţe că se mai întâmplă în inspectoratele teritoriale de muncă şi să vă asumaţi responsabil rolul pe care îl aveţi, şi anume pe de o parte de educare şi pe de altă parte de sancţionare, acolo unde se impune. (…) Cer inspectorilor şefi să ieşiţi din birouri, din teren, din locurile comode în care staţi cu aer condiţionat, plăcut în sediile noastre ale inspectoratelor teritoriale de muncă şi să mergeţi alături de echipe în teren în această perioadă”, spunea Violeta Alexandru.