Cornul și laptele, soluția opririi pandemiei? Savanții britanici au o idee "trăsnită"
- Ovidiu Drugă
- 1 noiembrie 2020, 11:36
Un grup de experți, condus de dr. Gareth Davies, cercetător în fizică medicală, vine cu o propunere ingenioasă pentru a combate pandemia. Potrivit lui Davies, autoritățile ar trebui să "îmbunătățească" pâinea și laptele pentru a întări sistemul imunitar al oamenilor.
Adăugați vitamina D în pâine și lapte pentru a ajuta la combaterea Covid-19, îndeamnă savanții din grupul lui Gareth Davies.
„În opinia mea, este clar că vitamina D nu numai că ne-ar putea proteja împotriva dezvoltării unor forme severe ale bolii, dar chiar ar putea preveni infecția”, susține Davies. „Fortificarea alimentară ar avea nevoie de o planificare atentă pentru a fi lansată eficient, mai ales că acum oamenii iau suplimente. Alegerea alimentelor potrivite pentru fortificare ar trebui făcută cu atenție, .„Este clar că politica actuală nu funcționează - cel puțin jumătate din populație are un deficit de vitamina D”, susține omul de știință.
Guvernul recomandă suplimentele de vitamina D
Davies și colegii săi nu sunt singurii care vorbesc despre posibilitateqa de folosi vitamina D în lupta cu pandemia.
Adrian Martineau, un profesor specializat în infecții respiratorii de la Universitatea Queen Mary din Londra, a pornit săptămâna trecută un studiu clinic pentru a determina exact dacă vitamina D poate reduce riscul de Covid-19 sau severitatea acestui boli. Studiul Coronavit este susținut de Barts Charity, Fischer Family Trust și Fundația AIM și va monitoriza peste 5 000 de oameni pe parcursul iernii.
"Guvernul recomandă ca întreaga populație să ia suplimente de vitamina D în lunile de iarnă, iar cei din grupurile cu risc ridicat sunt sfătuiți să le ia pe tot parcursul anului", a spus Martineau. „Știm, însă, că cei mai mulți oamenii nu fac acest lucru. Chiar și eu uit să-mi iau suplimentul uneori deși mă ocup de acest studiu. Fortificarea este un mod foarte bun de a elimina deficiența. ”
Teoria experților britanici pare să fie susținută de datele venite din Spania. Săptămâna trecută, cercetătorii din Spania au descoperit că 82% dintre cei 216 pacienții cu coronavirus internați la un spital aveau niveluri scăzute de vitamina D. Alte cercetări par, însă, să indice fasptul că nivelurile de vitamina D au un efect redus sau nul asupra Covid-19, gripei și altor boli respiratorii.
"Fortificarea" alimentelor e soluția?
Organismul uman produce vitamina D ca răspuns la lumina puternică a soarelui. Toamna și iarma, oamenii trebuie să se bazeze pe alte surse: pește gras, ouă și suplimente alimentare. În Marea Britanie, aproape jumătate din populație are un deficit de vitamina D.
Cu toate acestea, Public Health England (PHE) și Departamentul de Sănătate și Asistență Socială au respins apelurile din ultimii 10 ani pentru a fortifica alimente precum laptele, pâinea și sucul de portocale, o practică deja folosită în Finlanda, Suedia, Australia și Canada. Asta, cu toater că un studiu din 2019 realizat la Universitatea din Birmingham, a arătat că ar fi cu cel puțin 25% mai puține cazuri de deficit de vitamina D în următorii 90 de ani dacă ar fi adoptată întărirea făinii, economisind aproximativ 65 milioane de lire sterline.
Deficitul de vitamina D poate provoca rahitism la copii și osteomalacie la adulți - oase moi care duc la deformări - și copiii cu deficit sever de vitamina D sunt predispuși la hipocalcemie - niveluri scăzute de calciu în sânge - ceea ce duce la convulsii și insuficiență cardiacă.
În Marea Britanie, unele alimente, precum cerealele pentru micul dejun și ciupercile sunt îmbogățite cu vitamina D, iar persoanele din gospodăriile cu venituri mici au dreptul la multivitamine gratuite. Făina albă din Marea Britanie este deja îmbogățită cu vitaminele B1 și B3 (niacină), iar anul trecut guvernul a început o consultare privind adăugarea vitaminei B9, scrie The Guardian.
Exorcistul-șef al Vatican spune adevărul despre oamenii posedați de demoni. Imagini
Profeția Părintelui Iustin Pârvu, împlinită de Covid? De ce sunt revoltați creștinii