Frumuseţea spiritului uman şi puterea artei

Frumuseţea spiritului uman şi puterea artei

De la ora 20.00, HBO difuzează un documentar care, deşi are un subiect dramatic, este plin de veselie şi culoare: "Viaţă de gunoier".

Împreună cu o echipă de filmare, Vik Muniz, un artist fotograf originar din Brazilia, începe un proiect menit să schimbe viaţa unui grup de "catadores" - cei care strâng materiale reciclabile -, folosind chiar resturile din care aceştia îşi câştigă existenţa. Acţiunea se petrece în jurul celei mai mari gropi de gunoi din lume, Jardim Gramacho, situată la periferia oraşului Rio de Janeiro. Adunând deşeurile reciclabile, în special pe cele din plastic sau din fier, oamenii de aici reuşesc să strângă 20-25 de dolari pe zi. Majoritatea locuiesc în apropiere şi sunt mândri de ceea ce fac, considerând că-şi aduc contribuţia la protejarea mediului. Şase dintre aceşti oameni vor deveni subiecte ale artistului Vik Muniz. Ineditul acestor fotografii este că ele vor fi "pictate" cu materiale reciclabile, iar unele dintre ele reproduc tablouri clasice, gen "Moartea lui Marat" pictat de Jacques-Louis David. Recunoaştere În cei trei ani cât au durat filmările, persoanele implicate în realizarea peliculei au ajuns să cunoască viaţa celor 15.000 de oameni care îşi câştigă existenţa de pe urma celei mai mari gropi de gunoi şi, în acelaşi timp, să producă artă în cele mai neaşteptate locuri. Cunoscutul critic de film Roger Ebert crede că, probabil, "regizoarea Lucy Walker a vrut ca filmul să fie centrat pe fotograful Vic Muniz. Subiectul ales de ea a condus- o însă spre un altul şi mai bun". Pelicula a făcut înconjurul lumii, câştigând până acum peste 30 de distincţii importante, printre care premiul pentru Cel mai bun documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Sundance, fiind nominalizat pentru aceeaşi categorie la Oscar. În palmaresul său se regăsesc Premiul Publicului la Berlin, Cel mai bun documentar la Festivalul de la Sao Paolo şi la cel din Seattle, alături de participări la multe alte festivaluri (Sarajevo, Dallas, Provincetown, Mauit, Paulinia, Durban, Stockholm).

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/bAhm7e8EKVM?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News