Evenimentul Zilei > Actualitate > 2006-2007: Doua ierni complet diferite
2006-2007: Doua ierni complet diferite

2006-2007: Doua ierni complet diferite

Fotografii realizate exact la un an distanta, in aceleasi locuri, ilustreaza perfect diferenta intre sezonul rece de anul trecut si cel de acum.

Iarna neobisnuit de blanda a schimbat cu totul peisajul european, locul catunelor sau al partiilor acoperite de nea de anul trecut fiind acum luat de pajisti inverzite.

Fotoreporterii agentiei Reuters au reusit sa ilustreze cel mai elocvent aceasta realitate, difuzand o serie de imagini luate, la distanta de un an, ale acelorasi localitati.

Daca, in iarna trecuta, satul Zwiesel din Bavaria era ingropat intr-un strat mare de zapada, ieri peisajul de acolo era unul de toamna frumoasa, fara urma de precipitatii.

Exemplul dat de jurnalistii de la Reuters nu este nicidecum singular. In Elvetia si Austria, organizatorii Cupei mondiale de schi sunt de-a dreptul disperati. Din cauza temperaturii ridicate si a ploii cazute peste noapte, supercombinata alpina de la Wengen, in Elvetia, a fost amanata, pista fiind impracticabila.

La fel, o proba feminina care urma sa se desfasoare la Altenmarkt-Zauchensee, in Austria, a fost intarziata cu mai multe ore. Despre antrenamente nici nu poate fi vorba, organizatorii temandu-se ca schiorii ar putea distruge modestul strat de zapada inaintea inceperii competitiei.

Pomi infloriti si ursi nedormiti

Daca in unele zone peisajul este unul tomnatic, in alte regiuni pare sa fie mai degraba primavara, judecand dupa pomii infloriti. La Londra, spre exemplu, unde zilele trecute erau 12 grade Celsius, gradinile sunt pline de pomi infloriti. Serviciul meteorologic olandez a anuntat ca peste 400 de tipuri de plante au inflorit, "gratie vremii neobisnuit de calde din decembrie. Si in estul Frantei au inflorit trandafirii.

Pasarile sunt si ele zapacite de caldura, iar in Olanda, unele specii s-au apucat sa-si faca deja cuiburi. Ursii din Suedia au intrat in hibernare cu doua luni intarziere, insa cei din Bulgaria inca nu reusesc sa se culce.

"Au incercat, dar din cauza caldurii si a lipsei zapezii au iesit afara din nou si a trebuit sa le dam iar mancare", a declarat un ingrijitor la rezervatia de ursi Belita.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: