Masa de Paşte a unui bucureştean va ajunge, în acest an, la 100 de lei, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu aproape 50% tocmai în Săptă- mâna Mare.

În timp ce pieţarii încearcă să
se îmbogăţească de Sărbători, hipermarketurile îi atrag pe clienţi cu oferte, promoţii şi program prelungit. Celor care nu şi-au cumpărat încă produsele de Paşte le recomandăm pieţele Rahova, din sectorul 5, şi Chilia Mare, din Drumul Taberei, printre cele mai ieftine din Capitală.

Au explodat preţurile

În ajunul Sărbătorilor Pascale,
preţurile alimentelor specifice au explodat în toate pieţele bucureş tene. Specula agenţilor economici este explicată prin faptul că, indiferent cât de săraci ar fi, românii nu renunţă la carnea de miel, la cozonaci sau la ouăle încondeiate.

Astfel, pentru un kilogram de carne de miel, un kilogram de organe pentru drob, câteva ouă şi un cozonac, bucureşteanul trebuie să plătească peste 50 de lei. Dacă mai adaugă pe listă şi un litru de vin roşu, verdeaţă, fructe şi câteva ouă de ciocolată, va trebui să mai scoată din portofel cel puţin 50 de lei. În aceste condiţii, o singură persoană plăteşte de Paşte, pentru o masă nu foarte îmbelşugată, nici mai mult, nici mai puţin de 100 de lei.

În Piaţa Progresului,
„ca la Dorobanţi“

Pentru locuitorii din cartierul
Drumul Taberei, Piaţa Chilia Mare are preţuri aproape identice cu cele din hipermarketurile avantajoase. Cei care locuiesc în cartierul Rahova însă, şi chiar şi cei din zona Big Berceni, au parte de pieţe agroalimentare mult mai ieftine decât marile magazine.

Bolocan Livia, o gospodină în
vârstă de 45 de ani, spune că preţurile din Piaţa Rahova „sunt într-adevăr mai mici decât cele din alte zone“. „Produsele sunt chiar mai ieftine decât în economatele lui Vanghelie“, comentează femeia ieşită la cumpărături. Colega sa, Rodica Iurache, povesteş te că o prietenă care locuieşte în zona Giurgiului i-a spus că, „în Piaţa Progresului, preţurile tind să concureze cu cele din cartierul Dorobanţi“.

Speculă generalizată,
în Săptămâna Mare

Românii pregătesc de obicei pentru cea mai importantă Sărbătoare creştină mâncăruri tradiţionale precum friptura de miel, drobul, cozonacul, ouăle încondeiate şi stufatul. Chiar dacă, în restul anului, acestea nu sunt nici cele mai pretenţioase, nici cele mai scumpe produse, în preajma Sărbătorilor Pascale preţurile alimentelor necesare pentru prepararea lor cresc cu până la 50%.

Dacă până acum câteva
săptămâni un kilogram de carne de miel costa 15,90 lei într-un hipermaket din Capitală, în Săptămâna Mare, aceeaşi cantitate şi acelaşi fel de carne se găsea la 21,99 lei. La fel s-a întâmplat şi cu preţul organelor de miel, pe care comercianţii l-au „umflat“, din cauză că majoritatea românilor nu renunţă la prepararea drobului pentru masa de după slujba de Înviere.

Cine se trezeşte de
dimineaţă economiseşte

Preţurile alimentelor diferă în
pieţele agroalimentare, pentru că vânzătorii practică metoda „scorului“ diferenţiat, în funcţie de momentul zilei. Astfel, dimineaţ a devreme, clienţii pot obţine cu mult mai multă uşurinţă un preţ bun pentru un anumit produs. „Pentru un kilogram de morcovi, am plătit de dimineaţă 2 lei, iar acum am văzut că îl dă la 3 lei“, spune Rodica. Gospodina adaugă faptul că micşorarea valorii produsului va avea loc şi seara, când vânzătorii se grăbesc să plece acasă şi vor să-şi termine marfa.

COMPARAŢIE


Puţin mai scump în marile magazine


Dacă în ceea ce priveşte
vinurile sau cozonacii, hipermarketurile vin cu o ofertă variată şi avantajoasă pentru clienţi, celelalte produse se găsesc la preţuri mult mai bune în pieţele bucureştene. Astfel, pentru un kilogram de miel, în hipermarket se poate plăti cu cel puţin 4 lei în plus faţă de preţul de 18 lei pe kilogram, practicat în marea parte a pieţelor agroalimentare. Şi organele de miel, verdeaţa sau ouăle sunt puţin mai ieftine în unele pieţe.


„NATURALE“. În timp ce la hipermarket se vând ouă deja vopsite, la piaţă,
oamenii pot cumpăra ouă de ţară, la cofraj

VERDEŢURI. Cei care nu îşi permit miel sau carne pentru drob
se pot mulţumi cu câteva legume mai ieftine