PULSUL PLANETEI. După Crimea, Rusia a încheiat și raptul teritorial la adresa Georgiei

PULSUL PLANETEI. După Crimea, Rusia a încheiat și raptul teritorial la adresa Georgiei

La un an de la anexarea Crimeii, miercuri, 18 martie, Federația Rusă a semnat „Tratatul de alianţă şi integrare dintre Rusia şi Osetia de Sud”.

 Demersul vine supă ce în noiembrie 2014 fusese încheiat și „Tratatul de alianţă şi parteneriat strategic” între Abhazia și Federația Rusă. Cele două documente reprezintă o anexare deghizată a regiunilor ocupate din Georgia și doar consemnarea formală a integrării Abhaziei și Osetiei de Sud în Federația rusă respectiv asumarea celor două regiuni ca subiecte federale ale Rusiei mai lipsește pentru a încheia raptul teritorial la adresa Georgiei.

În august 2008, Rusia a invadat Georgia, atât în Osetia de Sud, unde a susținut că fusese început un război împotriva separatiștilor osetini de către Tbilisi, dar și în Abhazia, acolo unde trupele georgiene nu reacționaseră la intrarea masivă a trupelor regulate ruse în regiunea parte a teritoriului Georgiei. Tot atunci dusese ocupat și malul Mării Negre și fusese distrusă paza de coastă georgiană, din nou, într-o regiune unde nu exista nici un fel de motiv pentru a o face. Nu mai spunem că trupele care au intervenit la 8 august se pregătiseră și planificaseră desantul cu mult timp înainte, plecând din portul Sevastopol, îmbarcate pe vase rezervate operațiunii Black Sea For/Black Sea Harmony din Marea Neagră.

După ocuparea celor două regiuni, au fost ocupate și alte teritorii, Rusia amenințând cu ruperea Georgiei în două la Gori. După acordul de încetare a focului, cele două regiuni au fost militarizate cu trupe și armamente ofensive ruse, Moscova a recunoscut unilateral independența lor, o independență de care nu au beneficiat, iată, nici 7 ani pentru că au urmat acordurile de alianță și parteneriat pentru Abhazia, respectiv de integrare și parteneriat strategic pentru Osetia de Sud.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tratatul dintre Rusia şi Abkhazia prevede ca părţile să se ajute reciproc în cazul unei agresiuni externe şi să creeze un grup comun de trupe, într- un an de la intrarea în vigoare a tratatului. Pe de altă parte, Rusia se angajează să investească mai mult de 12 miliarde de ruble în Abhazia în următorii trei ani şi să ofere finanţare pentru creşterea salariilor guvernamentale, a pensiilor şi planurilor de asistenţă medicală până la nivelul celor din districtul de sud al Rusiei. Pe 4 februarie, Putin a semnat legea de ratificare a tratatului de „alianţă şi parteneriat strategic” cu Abkhazia.

Tratatul pentru integrare și parteneriat este un pas înainte în anexarea teritoriilor separatiste georgiene. Diferenţa constă în faptul că în cazul Osetiei de Sud este prevăzută o integrare mai profundă a apărării, securităţii şi agenţiilor vamale osetine cu cele ale Rusiei. Acordul anterior, semnat în februarie şi care priveşte „frontiera de stat”, stipuleaza deja desfiinţarea punctului de trecere a frontierei în zona tunelului Roki care face legătura Osetiei de Sud cu Rusia.

Conform actualului document, părţile contractante vor promova „o politică externă coordonată”. Osetia de Sud va transfera Rusiei „competenţe pentru a asigura securitatea şi apărarea, inclusiv competenţe ce ţin de securitatea frontierei de stat a Osetiei de Sud”. În caz de agresiune (atac armat) „împotriva uneia dintre părţile contractante” de către orice stat sau grup de state, „cealalată parte contractantă îi va veni în ajutor, considerând atacul ca fiind îndreptat împotriva sa”. Forţele Armate şi agenţiile de securitate ale Osetiei de Sud vor deveni parte din Forţele Armate ruse şi din Serviciul Federal de Securitate.

De asemenea, „autoritățile vamale ale Osetiei de Sud vor deveni parte a autorităților vamale din Federația Rusă”. În schimb, Federația Rusă „va ajuta în reconstrucția și dezvoltarea economiei și sferei sociale din Osetia de Sud”. Osetia de Sud, cu sprijinul Federației Ruse, „va crește treptat salariile pentru angajații agențiilor guvernamentale la un nivel comparabil cu nivelul de remunerare al acestei categorii de angajaţi din Districtul Federal Caucazian al Federației Ruse”.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.