Summitul din Elveția: Participanții au vorbit între ei despre pace, Putin a cerut capitularea Ucrainei

Summitul din Elveția: Participanții au vorbit între ei despre pace, Putin a cerut capitularea Ucrainei Summitul din Elveția. Sursa foto: Ursula von der Leyen/ Instagram

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a subliniat că Summitul din Elveția a marcat un progres în direcția păcii pentru Ucraina, dar a punctat că obținerea acesteia va necesita răbdare și hotărâre continuă.

Aceasta a mai precizat că nu s-a ajuns la un acord de pace în adevăratul sens al cuvântului și asta doar pentru că Vladimir Putin refuză să accepte o astfel de direcție.

Summitul din Elveția, un pas înainte pentru pacea din Ucraina

„Nu a fost o negociere de pace pentru că (preşedintele rus Vladimir) Putin nu este serios în privinţa opririi războiului, ci insistă asupra capitulării, cedării de teritoriu de către Ucraina, chiar dacă nu este vorba de teritoriu ocupat în prezent”, a adăugat von der Leyen, în finalul discuţiilor găzduite în staţiunea Burgenstock.

În cadrul conferinței de presă de la Summitul din Elveția, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că participanții la summit au decis să continue colaborarea în grupuri specializate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, a spus că, odată finalizate „planurile de acțiune pentru pace”, se va putea organiza un al doilea summit, conform Agerpres.

Liderii mondiali s-au reunit sâmbătă la o stațiune alpină din Elveția pentru a discuta propunerile de pace ale Ucrainei într-un summit care nu a avut participarea Chinei și a fost catalogat ca o pierdere de timp de către Rusia, care a susținut propriile sale planuri de încetare a focului de la distanță.

Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski

Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski. Sursa foto: Instagram

Peste 90 de țări au luat parte la eveniment, însă lipsa Chinei a diminuat speranțele că summitul ar putea ilustra izolarea globală a Rusiei.

Summitul din Elveția a evidențiat încă o dată sprijinul extins acordat Ucrainei de către aliații săi, dar și dificultățile în realizarea unei încetări durabile a ostilităților, având în vedere poziția defensivă a forțelor ucrainene în urma recentelor înfrângeri militare și întârzierile în furnizarea ajutorului occidental.

Pozițiile Ucrainei, luate în considerare

Ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba a afirmat că pozițiile Kievului au fost incluse în comunicatul final Summitul din Elveția dedicat păcii în conflictul Ucrainei cu Rusia, desfășurat duminică.

Summitul de pace din Elveția

Summitul de pace din Elveția. Sursa foto: Volodimir Zelenski/ Facebook

„Textul este echilibrat, toate pozițiile noastre principiale, pe care Ucraina a insistat să fie luate în considerare, au fost incluse”, a declarat el reporterilor. Comunicatul final al summitului nu a fost încă oficial lansat, potrivit Reuters.