Politicienii din Republica Moldova, care se afișează cu „Putin Team”. Unul dintre rusofili, interzis în România

Politicienii din Republica Moldova, care se afișează cu „Putin Team”. Unul dintre rusofili, interzis în România Vladimir Putin. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Politicienii din Republica Moldova, apropiați de fugarul Ilan Șor, dar și de Rusia, nu-și mai ascund simpatiile. De fapt, ei nu mai neagă evidența. Este cazul lui Vasile Bolea, deputat, din Blocul „Victorie”, aflat sub umbrela protectoare a Kremlinului.

El a fost surprins, cu câteva zile în urmă, purtând cu mândrie un articol vestimentar pe care era inscripționat mesajul „Putin Team Russia.

Dar, înaintea lui Bolea, un consilier din Bălți, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), s-a afișat cu acest așa-zis brand. Rusofilul se numește Maxim Moroșan și este cunoscut pentru legăturile pe care le are cu interlopul Grigore Caramalac zis „Bulgarul”.

Politicienii din Republica Moldova, care poartă cu mândrie brandul lui Putin

Moroșan a fost observat la data de 26 martie, în timp ce era îmbrăcat cu un costum sportiv marca „Putin Team Russia”, în cadrul unui eveniment care a marcat 80 de ani de la eliberarea orașului Bălți de către așa-zisa armată roșie „eliberatoare”.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a devenit celebru de-a lungul timpului, pentru pozițiile pro-rusești și criticile vehemente aduse guvernelor din Republica Moldova și din România. De altfel, autoritățile române i-au și interzis accesul în țară. Și și-au motivat decizia astfel: „reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.

După ce a primit interdicția de-a intra pe teritoriul României, politicianul se plângea într-un mesaj postat pe o rețea de socializare din cauza tratamentului la care ar fi fost supus de autorități.

A fost interzis în România

„Astăzi, 9 aprilie, ora 9.00, am fost reținut la granița cu România, la punctul de control Sculeni. Timp de o oră și jumătate m-au ținut la acest punct de control, pentru ca în cele din urmă să mi se spună că îmi este interzisă intrarea în România. De asemenea, este paradoxal că interdicția mi-a fost impusă din cauza unei presupuse amenințări la adresa securității naționale a României. Asta în pofida faptului că urma să vizitez pentru prima dată această țară. Înainte de aceasta, nu vizitasem deloc țări europene”, spunea rusofilul.

„Moldovenii nu au fost niciodată români, iar românii nu au fost niciodată moldoveni. Eu repet, eu nu sunt împotrivă poporului român, eu sunt pentru poporul moldovenesc. Eu nu am nimic cu cetățenii statului vecin, eu aș mai adăuga, eu nu sunt împotrivă ca istoria noastră din școală să fie împărțită cu statul vecin, cu poporul vecin. Eu vreau ca copii noștri să învețe istoria țării sale, poporului său și națiunii sale, Republica Moldova. Eu sunt convins că poporul care a uitat de eroii săi, primește eroi străini, cultură străină, tradiții și morală străină. Și da, poporul care a uitat de trecutul său, sunt sortiți să nu-și cunoască viitorul.”

„Da, desigur, în cinstea aniversării eliberării orașului Bălți de sub ocupația fascistă română – germană.”

„Este limba moldovenească, este istoria Moldovei și copii noștri trebuie să se formeze, să cunoască și să aibă respect față de istoria neamului său, țării sale, dar să nu învețe istoria românilor și universală.”, spunea Moroșan, conform nordnews.md.