„Evaziune fiscală” de 9,7 miliarde de euro. Consilierii BNR arată cine e vinovat

„Evaziune fiscală” de 9,7 miliarde de euro. Consilierii BNR arată cine e vinovat Sursa foto: EVZ

Guvernul a declarat anul trecut război comercianților care care fac evaziune fiscală. În acest sens, ANAF a demarat un proces pentru a identifica veniturile care nu pot fi demonstrate. Venituri pe care Fiscul le va impozita cu 70%.

Filiația, principala sursă pentru evaziune fiscală

Din această categorie fac parte și multele turisme de lux care circulă pe străzile din Capitală și nu numai. Consilierul BNR, Eugen Rădulescu, a precizat că luxul și mașinile „de fițe” reprezintă un indicator care arată de fapt amploarea fenomenului de evaziune fiscală.

Economistul Băncii Centrale acuză statul că în continuare permite ca fenomenul de evaziune fiscală să crească semnificativ. Chiar dacă veniturile din economia neagră se ridică la aproximativ o treime din PIB-ul României. În acest sens, Rădulescu subliniază că statul „nu vede nici măcar viloaiele construite de oamenii care n-au niciun fel de venit”.

Evaziune fiscală

„Statul se face că nu vede”

Consilierul BNR a evidențiat diferența mult prea mare între contribuabilii care își plătesc dările la timp și cei care aleg să fenteze plata taxelor și a impozitelor. Eugen Rădulescu a explicat că fenomenul de evaziune fiscală este accentuat de relațiile de rudenie sau de prietenie între persoanele care nu-și plătesc taxele și demnitarii de rang înalt din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Economistul care îl consiliază și pe Mugur Isărescu susține că relația de „filiație” a viciat bugetul statului cu 9,7 miliarde de euro. O sumă care plasează România pe primele locuri din UE în materie de evaziune fiscală. Eugen Rădulescu a arătat cu degetul spre vilele impozante ridicate în toate regiunile in țară și de mașinile de lux, bunuri care pot fi rezultatul unor acțiuni ilicite.

Curtea Constituțională

Sursă foto: Arhiva EvZ

„Avem o grămadă de oameni care fac evaziune fiscală”

„Instituțiile statului nu văd nici măcar vilele, viloaiele care sunt construite peste tot. Avem o grămadă de oameni care n-au niciun fel de venit. Dar au asemenea imobile”, a comentat consilierul BNR. Eugen Rădulescu este unul dintre cei cinci consilieri personali ai guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

În intervalul 1990-1996, Rădulescu a ocupat funcția de șef al Direcției de politici monetare a Băncii Naționale. După care a fost numit director la Direțiile de audit și Stabilitate financiară.