Șeful DNA reclamă reducerea dosarelor de evaziune fiscală. Crin Bologa vrea mai multe competențe pentru procurorii anticorupție

Șeful DNA reclamă reducerea dosarelor de evaziune fiscală. Crin Bologa vrea mai multe competențe pentru procurorii anticorupție Sursa: arhiva EVZ

Numărul anchetelor în dosare de evaziune fiscală s-au redus foarte mult în condițiile în care DNA a pierdut competențele de cercetare a acestui tip de infracțiuni. Informația a fost prezentată de procurorul șef Crin Bologa. Șeful Parchetului anticorupție a atras atenția că reudcerea competențelor DNA pe anumite infracțiuni reprezintă o vulnerabilitate pentru societatea românească.

Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, avertizează cu privire la reducerea numărului de anchete având ca obiect infracțiunile de evaziune fiscală. El pune acest lucru pe seama retragerii atribuțiilor de investigare a acestor dosare procurorilor anticorupție. Astfel, din ce în ce mai puține cazuri de evaziune fiscală sunt cercetate penal a afirmat Crin Bologa în cadrul interviului pentru un nou mandat.

„De când DNA a pierdut competenţa pe evaziune fiscală, am constatat că nu mai există dosare importante de evaziune fiscală. Evaziunea fiscală este instrumentată de organe de poliţie sub supravegherea Parchetelor de pe lângă Tribunal. Nu au specialiştii noştri, nu au serviciu tehnic şi nu au procurorii noştri pregătiţi profesional. Am constatat că apare o reducere masivă a instrumentării dosarelor de evaziune fiscală şi a trimiterii în judecată pentru aceste fapte, deşi se constată că în jurul nostru este foarte multă evaziune fiscală”, a arătat Crin Bologa.

În acest context, șeful DNA a mai precizat că reducerea competențelor DNA a dus la o creștere a vulnerabilității societății românești în fața anumitor infracțiuni de corupție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Crin Bologa a arătat că Parchetul anticorupție are procurori specializați și o structură complexă, dar nu poate instrumenta anumite cazuri dificile, deoarece nu are competență. Bologa a făcut referire inclusiv la cazurile de fraudare a fondurilor europene.

„Este o vulnerabilitate reducerea competenţei nu pentru DNA, ci pentru rolul şi scopul DNA în societate. Este o vulnerabilitate a societăţii româneşti în momentul în care noi avem procurori specializaţi, avem o structură completă şi complexă şi noi am pierdut competenţa de a instrumenta cazuri evaziune fiscală. Reglementările nu ne permit să protejăm fondurile naţionale în aceeaşi măsură ca fondurile europene”, a explicat Crin Bologa.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu \EEC

DNA are resurse pentru anchete complexe

Oficialul DNA a mai spus că a solicitat ca instituția pe care o conduce să primească atribuții pe cercetarea infracțiunilor de delapidare. Crin Bologa a precizat că român nu folosește la capacitate maximă structurile de anchetă.

„De asemenea, prin dezincriminarea aproape totală a abuzului în serviciu, noi am cerut să ni se dea competenţa pentru delapidare, dar în anumite condiţii, de competenţă ridicată, de exemplu: peste 200.000 de euro prejudiciul şi săvârşită de persoane cu calitatea prevăzută de articolul 13. Deci, vulnerabilitatea nu este a noastră, este a societăţii româneşti, pentru că nu foloseşte la maximum o structură ca DNA”, a esubliniat Crin Bologa, la interviul susţinut la Ministerul Justiţiei.

Crin Bologa candidează la un nou mandat pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. El îl are drept contracandidat pe Marius Ionuţ Voineag, procuror în cadrul DNA. Cei doi susțin interviul pentru această funcție în faţa unei comisii condusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.