Evenimentul Zilei > Actualitate > Zorbing, cea mai în vogă nebunie dintre sporturile trăznite
Zorbing, cea mai în vogă nebunie dintre sporturile trăznite

Zorbing, cea mai în vogă nebunie dintre sporturile trăznite

Timişorenii trăiesc "senzaţii biblice", păşind pe apă fără să se ude. Debutanţii reuşesc un traseu de circa două minute, în timp ce experimentaţii rezistă şi 10 minute în bila de zorbing.

Noul sport extrem face valuri la Timişoara, la proprium, pentru că se întâmplă la bazinele de înot. Este vorba de „zorbing", rostogolirea în sferă şi seamănă cu ceea ce se întâmplă cu un hamster scos la plimbare într-o bilă de plastic. Doar că, în cazul de faţă, la mijloc este o bilă mare în care încape lejer un om.
îţi dă senzaţia de plutire
Unul dintre primii timişoreni care a îndrăznit să se "dea" în bilă, este Ştefan Cojocnean, un sportiv în vârstă de 40 de ani. El povesteşte că prima dată a rezistat 2 minute, iar după câteva încercări a ajuns să petreacă în sfera transparentă, plimbându-se pe apă, 10 m inute. Omul spune că senzaţiile sunt straşnice.
"Practic şi promovez zorbingul pentru că este un sport care dezvoltă toate calităţile psiho-motrice ale omului. După ce intri în sferă şi începi să te mişti, corpul tău e pe de o parte stimulat la maxim, iar mintea la fel, ca să facă faţă noilor senzaţii. E o permanentă depăşire de limite să te echilibrezi în starea respectivă care uneori îţi dă senzaţia de plutire", explică Ştefan Cojocnean.
În prezent profesor de sport, bărbatul susţine că practicarea zorbing- ului dezvoltă forţa picioarelor, îndemânarea şi echilibrul dinamic al persoanei, rezistenţa şi îl recomandă depotrivă adulţilor şi copiilor pentru că le dezvoltă, ultimilor, echilibrul dinamic.
Sport inventat în Noua Zeelandă
Zorbing este un sport extrem, deloc nou în lume, inventat în Noua Zeelandă la finele anilor ’90 şi care se bucură de succes în America, Asia şi Europa. Zorbing constă în rostogolirea unei persoane într-o sferă transparentă de mari dimensiuni (de la 2,6 până la 3,8 m diametrul exterior) pe un teren în pantă. În mod original, practicantul se prinde cu un dispozitiv special în interior, apoi bila e rostogolită, urmând să se oprească doar atunci când atinge o zonă plană sau un obstacol, fără să poată fi controlată.
La Timişoara a fost adaptat la mersul pe apă. Practicantul este invitat să păşească în interiorul bilei transparente. Zorbing-ul este un sport extrem pentru că oferă senzaţiile de rotire şi de aparentă imponderabilitate. Balonul este confecţionat din TPU – material termoplastic poliuretanic – transparent, cu o grosime între 0,8 mm şi 1 mm.
Cvadruplu recordman mondial
Timişoreanul Ştefan Cojocnean este un promotor declarat al străvechiului dicton "mens sana in corpore sano". Vreme de 10 ani a luptat în trupele speciale ale jandarmeriei timişorene. În 2003 a părăsit sistemul şi s-a apucat serios de sport.
Mai întâi a jucat bachet pe role, apoi a trecut la sporturi extreme. De câţiva ani se plimbă prin oraş încălţat cu picioroange moderne. Una din preocupările sale a fost să aducă la Timişoara cele mai ciudate spor turi şi a bifat patru recorduri mondiale Impossibility Challanger, competiţie consacrată recordurilor neaşteptate. Pentru primul record, în 2006, a jucat baschet pe role timp de 25 de ore.
Doi ani mai târziu şia adjudecat trei recorduri unice în lume: lovituri la sacul de box timp de 17 ore fără oprire, apoi a alergat 100 de metri pe picioroange moderne sărind concomitent coarda, iar în final a alergat pe aceleaşi picioroange moderne pe un traseu lung de 200 de mile.
O IDEE PROASTĂ: SURFING PE TRENURI
Sporturile extreme cuceresc România
 COPIII TRANSPIRĂ. Începătorii nu rezistă în bilă mai mult de două minute
1. Poweriser sau picioroangele moderne arată ca o extensie a piciorului, înaltă puţin peste jumătate de metru. Acestea au fost inventate de Alexander Bock şi folosesc un mecanism cu arcuri care prin săritură se contractă şi înmagazinează o energie kinetică ce se eliberează pentru a reveni la forma sa originală, propulsând utilizatorul înainte sau în sus. Costă în jur de 100 de euro perechea.
2. Bungee jumping-ul a devenit de ceva vreme sursă de senzaţii tari pentru bucureşteni. Recent a fost instalată o macara, în Herăstrău, de unde se pot face salturi de la 60 de metri, "Distracţia" costă 100 de lei. Bungee Jumping este unul din cele mai frumoase şi spectaculoase sporturi extreme, "o sfidare a gravitaţiei" după cum spun practicanţii. Acest sport a apărut tot în Noua Zeelandă, fiind brevetat de alpinistul Alan John Hackett Bungy.
3. Parasailingul este un sport popular, în care te laşi purtat de curenţii de aer, legat de o paraşută (Parasail), fiind tras cu putere de la sol, de un vehicul. Parasailing-ul are două variante: în cea terestră se folosesc maşini de teren, iar în cea acvatică, o barcă motorizată puternic (minim 90CP). Începuturile acestui sport datează din anii ’60.
4. Cei care nu vor să investească în echipamente dar caută senzaţii tari practică sărituri în apă, de pe stânci. Aleg înălţimi suficient de mario cât să le îngheţe inima de frică apoi plonjează în gol, până la apa eliberatoare de senzaţii tari. Acuzaţi în general că practică un sport sinucigaş, adepţii acestuia ştiu cele mai bune locuri din lume pentru a se manifesta.
Unul din locurile preferate este un lac din apropiere de Salzburg, Wolfgangsee, unde se sare în apă de la peste 27 de metri. 5. România are adepţi şi de surfing pe trenuri. Tineri "nebuni" sar de pe acoperişul unui vagon pe altul al trenurilor care circulă cu mare viteză.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News