Președintele Comisiei pentru Muncă din Senat, Oana Țoiu, a anunțat, astăzi, că inițiativa legislativă prin care se acordă o zi liberă plătită celor care se vaccinează, inclusiv elevilor și studenților, a fost adoptată de Comisia de muncă a Senatului. Proiectul legislativ se află la un singur pas distanță de adoptare. 

Inițiativa legislativă prin care se acordă o zi liberă plătită persoanelor care se vaccinează a primit, miercuri, raport favorabil din partea Comisiei de muncă a Senatului. Și elevii, dar și studenții pot beneficia de o zi liberă în cazul imunizării.

”Propunerea legislativă „O zi liberă pentru vaccinare”, pe care am lucrat-o și am depus-o alături de Radu Molnar a fost votată în UNANIMITATE la Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială, dovadă că solidaritatea în campania de vaccinare poate, iată, să nu aibă culoare politică. Propunerea a primit aviz favorabil de la: Consiliul Legislativ, Consiliul Economic si Social, Comisia de Sanatate, Comisia de Buget”, a scris pe Facebook președintele Comisiei pentru Muncă din Senatul României. 

“Le mulțumesc tuturor pentru dialogul consistent. In baza votului de astăzi va putea fi supusă votului în plenul Senatului și dezbătută în Camera Deputaților în regim de urgență”, a conchis Oana Țoiu.  

sursă – Facebook

 

Ce prevede propunerea guvernanților. Și părinții își pot lua liber

Conform inițiativei depuse de parlamentari, persoanele care se imunizează anti-coronavirus pot beneficia, la cerere, de mai multe drepturi. Printre acestea se numără o zi liberă plătită, care nu va fi inclusă în durata concediului de odihnă, oferită în ziua vaccinării, în cazul angajaților.

De asemenea, elevii, studenții și militarii pot beneficia de o zi de scutire de frecvență, oferită tot în ziua imunizării anti-coronavirus. 

Persoanele care se vaccinează pot beneficia de o zi liberă în baza documentelor eliberate de instituția în cadrul căreia se efectuează vaccinarea. 

Potrivit informațiilor prezentate în inițiativa legislativă, în ziua vaccinării unui minor de până în 14 ani sau a unei persoane cu diverse dizabilități care să fie în vârstă de 26 de ani maximum, unul dintre părinții copilului poate beneficia de o zi liberă, de asemenea. 

Proiectul, inițiat de deputații USR PLUS Oana Țoiu și Radu Molnar, urmează să intre la vot decizional în plenul Senatului, care este primă Cameră sesizată în acest caz. În urmă cu câteva zile, legea a fost adoptată și de către Camera Deputaților.