Evenimentul Zilei > International > Zbigniew Brzezinski: „Lui Putin i-ar lua doar o zi să ocupe Riga (capitala Letoniei) și Tallinn (capitala Estoniei)”
Zbigniew Brzezinski: „Lui Putin i-ar lua doar o zi să ocupe Riga (capitala Letoniei) și Tallinn (capitala Estoniei)”

Zbigniew Brzezinski: „Lui Putin i-ar lua doar o zi să ocupe Riga (capitala Letoniei) și Tallinn (capitala Estoniei)”

„În ultimele luni din mandat, Administrația Obama ar trebui să transmită din nou Rusiei, în discuții private, că orice incursiune în statele baltice va însemna război. Să nu fie o amenințare, ci o simplă informație”, a scris Zbigniew Brzezinski, pe Facebook.

Zbigniew Brzezinski, consilier pentru securitate al fostului președinte american Jimmy Carter în timpul Războiului Rece, apreciază că lui Vladimir Putin trebuie să i se transmită clar de la Washington că invadarea țărilor baltice va declanșa un război.

"În ultimele luni din mandat, Administrația Obama ar trebui să transmită din nou Rusiei, în discuții private, că orice incursiune în statele baltice va însemna război. Să nu fie o amenințare, ci o simplă informație”, a scris Zbigniew Brzezinski, pe Facebook."Coșmarul este ca, într-o zi, Vladimir Putin să ocupe Riga (capitala Letoniei) și Tallinn (capitala Estoniei), ceea ce nu i-ar lua decât o zi. Vom spune că este groaznic, că este șocant, dar cu siguranță nu vom putea face nimic fără a risca provocarea unui potențial război nuclear", declara Zbigniew Brzezinski la începutul anului .Trebuie imaginată "o disuasiune”, partea rusă trebuie obligată să înțeleagă că va exista o reacție din partea NATO. „Recomand prepoziționarea de forțe” în țările baltice, dar într-o manieră care să nu provoace Rusia, a subliniat el."Câțiva militari americani în Estonia nu vor reprezenta o amenințare de invazie pentru Rusia. Putin va ști aceasta, dar el va mai ști că, dacă va invada Estonia, va întâlni forțe americane în calea sa și chiar câțiva germani, câțiva francezi, câțiva britanici”, a continuat fostul consilier.

"In its waning months, Obama admin should privately reiterate to Russia that any Baltic incursion would mean war. Not a threat, simply fact".

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: