Zahărul, bomba cu ceas din alimente. Creează dependență mult mai mare decât cocaina și este de neevitat
- Nicolae Comănescu
- 2 iunie 2021, 16:46
Un ingredient întâlnit peste tot în alimentație, zahărul, creează mari probleme de sănătate, iar efectele consumului în exces sunt devastatoare pentru organism.
Zahărul, unul dintre cei mai mari dușmani din alimentația de zi cu zi. Creează probleme uriașe pentru sănătate și este omniprezent în alimente, fiind extrem de greu de evitat. Problema este că zahărul creează adicție, una de opt ori mai mare decât cocaina, conform unor studii făcute în America.
Zahărul se găsește și în mezeluri, pâine și în alimentele gata preparate. Ingredientul este adăugat de procesatori, pentru a îmbunătăți gustul. Dar și pentru că ajută la procesul de fermentare și maturare. Dependența rămâne o mare problemă în încercarea de a reduce cantitatea de zahăr consumată.
Marea problemă este că zahărul creează o dependență extrem de puternică
„De ce? Fiindcă zahărul creează adicţie, adică îţi dă senzaţia că mai vrei, mai vrei pentru că e gustos. Şi, apoi, este un potenţiator de gus”, a spus Sorin Mierlea, preşedintele Info Cons, la emisiunea News Hour with CNN, de la Antena 3.
„Zahărul a devenit duşmanul public nr. 1 şi, pe bună dreptate, iar cantitatea consumată este de cel puţin 3-4 ori mai mare decât cea firesc şi utilă în a fi consumată. Fără dubiu că este un conservant ieftin”, a avertizat și nutriționistul Florin Bălănică, după cum anunță sursa citată.
De asemenea, o altă substanţă pe care ar fi bine să o ocolim în orice situație este glutamatul de sodiu sau E621. Ea este devastatoare pentru sănătate și creează pagube uriașe, care se vor vedea odată cu trecerea timpului.
Un alt mare pericol pentru sănătate este glutamatul de sodiu. Se întâlnește foarte des în alimente
„În momentul în care l-am mâncat, acest glutamat se transformă într-o toxină neuro care otrăveşte celula nervoasă şi, în final, o distruge”, a spus nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi. Glutamatul de sodiu este folosit în industria alimentară pe scară largă, pentru potenţarea aromei şi se regăseşte, printre altele, în roşii, lapte, ciuperci, peşte sau brânză.